close
EU: 2030-ig a CO2 kibocsátás 40 százalékos csökkentése a cél
Áram - Egyéb - Emisszió

EU: 2030-ig a CO2 kibocsátás 40 százalékos csökkentése a cél

Az EU üvegházhatású gázkibocsátását legalább 40 százalékkal kellene 2030-ig csökkenteni, hogy a közösség elérje klímavédelmi céljait – közölte a közösség környezetvédelmi ügynöksége. Ehhez jelentősen növelni kell a nem fosszilis energiahordozók felhasználását, és a karbonkvóták kereskedelmét nem Európán kívüli országokkal. Az ügynökség egy héttel azután tette közzé állásfoglalását, hogy közleményben tudatta, 2003-ban 1,3 százalékkal nőtt az EU széndixod kibocsátása, a klímavédelmi erőfeszítések ellenére is. Ismert, hogy az unió vezető államai kötelezettséget vállaltak arra, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt, a globális felmelegedés megfékezésére. A cél, hogy a hőmérséklet az iparosítást megelőző időszakhoz képest legfeljebb 2 celsius fokkal emelkedjen csak. Ennek érdekében a következő huszonöt évben 40 százalékkal kell az 1990-es szinthez képest mérsékelni a kibocsátást.

A koppenhágai központú, környezetvédelmi ügynökség jelentésében rámutat, hogy a jelenlegi erőfeszítések mellet 2030-ig legfeljebb 16-25 százalékkal csökkenthető a széndioxid kibocsátás. Ennnek bővítéséhez jelentős mértékben növelni kell a nem fosszilis energiahordozók felhasználását az áramtermelésben.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.