close
Épül az Újpesti erőmű
Áram - Egyéb

Épül az Újpesti erőmű

Várhatóan november végén, azaz az eredeti üzemezés szerint készül el Budapesti Erőmű Rt. 110 megawattos új erőműve, Újpesten. Az építkezés 1999 végén indult, az épületek már elkészültek és a berendezések nagy részét is helyszínre szállították.
Egy 70 megawattos gázturbina- és egy 40 megawattos gőzturbina-generátort helyeznek üzembe, ezeket a General Electric, illetve az ABB Alstom Magyarország szállítja. A magyar beszállítói arány közel 50 százalék lesz. A beruházástól a károsanyag-kibocsátás megfeleződését és a hőárak 10 százalékos csökkenését várják.

A kombinált ciklusú erőmű az energiahordozóként használt gázt a Főgáz Rt-től veszi majd. A termelt áramot az MVM Rt-nek adja el hosszú távú kapacitáslekötési és áramvásárlási szerződése keretében, a forró vizet a Főtáv Rt. veszi át, a gőzt pedig a környéken működő üzemek, mindenekelőtt a Chinoin Rt. A Budapesti Erőmű Rt. húsz százalékban önerőből fedezi a 27 milliárd forintos beruházás költségeit, a fennmaradó részt egy körülbelül 10 bankból álló konzocium hitelezi forint illetve euró alapon.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.