close
Romániában drágult az áram
Áram - Egyéb

Romániában drágult az áram

Április 2-tól 5-6 százalékkal emelkedtek a romániai áramárak az ipari és erőforrásügyi minisztérium döntése alapján. A drágulás mértéke jóval elmarad az áramszolgáltatók által januárban követelt 25 százaléktól.

A minisztérium azért hagyott jóvá csak minimális emelést, mert nemrég hozzájárult az üzemanyagaimport áfájának eltörléséhez, vámjának csökkentéséhez, s a belföldön termelt és az importált gáz ára alapján ezer köbméterenként 85 dollárban meghatározta az ipari nagy fogyasztókkal szemben érvényesíthető gázárat is. A felsoroltakból következően az országban mintegy 14 százalékkal csökkennek az energiatermelés átlagos költségei – közölte Dan Ioan Popescu miniszter.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.