close
OPEC főtitkári látogatás
Egyéb - Olaj

OPEC főtitkári látogatás

Az OPEC szükség esetén kész további termelés csökkentésre, hogy az olajárat a 22-28 dolláros sávban tartsa. A piac és árstabilitás nemcsak az olajexportáló országok, de a világgazdaságnak is érdeke, ezért a szervezet együttműködésre hív minden érintett termelőt, és feldolgozót – jelentette ki Ali Rodriguez Araque, az Opec főtitkára, aki a Mol Rt. meghívására a hétvégén nem hivatalos látogatáson Budapesten járt.
A Mol Rt. vezetői, valamint energia és energetikai ipari szakértők és szakújságírók előtt az Akadémián tartott eszmecserén kifejtette: az olajárak alakulása ma koránt sincs olyan jelentős hatással a világgazdaságra, mint akár a hetvenes években is még. A fejlett ipari országok energiahatékonysága ugyanis jelentősen javult, ugyanakkor az olajkereskedelem a világ kereskedelmi forgalmának ma már csak mintegy 4 százalékát teszi ki, szemben a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején jellemző 25 százalékkal.

Az utóbbi időszak történéseit elemezve Ali Rodriguez Araque rámutatott, hogy olykor minden erőfeszítésük ellenére sem sikerül ellenőrzésük alatt tartani az árakat, néha a piac törvényszerűségei sem működnek. Példaként 1998-at említette, amely 12,28 dolláros, hordónkénti átlagárával minden bizonnyal az OPEC fennállásának legrosszabb évenként kerül majd be a krónikákba. A szervezet ugyan kétszer is csökkentette termelését, de a piac erre csak igen halványan reagált. A fordulópontot 1999 jelentette, amikor márciusban újabb napi 1,7 millió hordóval csökkentették termelésüket, s ehhez négy OPEC-en kívüli ország, Mexikó, Norvégia, Oman és Oroszország további, napi 400 ezer hordóval csatlakozott. Az árak ekkor az elfogadhatóbb 17,47 dolláros szintre tértek vissza.

Tavaly a tartósan magas ár csökkentése érdekében az OPEC ugyan összességében napi 3 millió hordó olajat vont ki a piacról – idézte vissza a közelmúlt eseményeit Ali Rodriguez Araque – a legnagyobb fogyasztónak tekinthető USA piacán, az olajtermékek iránt kialakult masszív kereslet azonban fenntartotta a magas nyersanyag árat szinte az egész évben.

Az idén megindult csökkenés megfékezése érdekében januárban, és március végén döntött termeléscsökkentésről az OPEC. A termelés visszafogását egyrészt a szezonális keresletcsökkenés tette elkerülhetetlenné – érvelt az olajexportáló országok szervezetének főtitkára – ugyanakkor a világgazdaság, azon belül is az amerikai gazdaság lassulásáról szóló előrejelzések ugyancsak visszafogták az olajfelhasználás növekedését. A termeléscsökkentést indokolja az is, hogy az OPEC szeretné elkerülni, hogy ismét elárassza a piacot a kőolaj, ahogyan 1997-es téves előrejelzés miatt az 1998-ban történt. Ali Rodriguez Araque szerint ez volt az egyik alapvető oka, az akkori árzuhanásnak, s mint mondta: senkinek sem érdeke, hogy a négy évvel ezelőtti események megismétlődjenek. Az OPEC 22-28 dolláros sávban kívánja tartani az olajárat – erősítette meg a főtitkár, s kijelentette: ennek érdekében, amennyiben szükségessé válik, készek további lépések megtételére.

A piaci és árstabilitás egyébként nemcsak az olajtermelők, hanem az egész ipar érdeke is Ali Rodriguez Araque meggyőződése szerint, hiszen az irreálisan alacsony árak nem teremtenek fedezetet a világ olajigényének kielégítéséhez elengedhetetlenül szükséges kutatásokra, beruházásokra.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.