close
Engedélyezik az Ohi atomerőmű visszaindítását
Atom - Egyéb

Engedélyezik az Ohi atomerőmű visszaindítását

A helyi nukleáris hatóság és Ohi város polgármestere is támogatja az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának újraindítását. Az üzemeltető Kansai Electric (Kepco) egyelőre nem tudta megmondani, mikortól folytathatja a két 1127 MW teljesítményű nyomottvizes blokk a villamosenergia-termelést.

2012 áprilisában a japán kormány engedélyezte a blokkok újraindítását, ezt követően a helyi hatóság és önkormányzat hozzájárulása kellett a blokkok visszaindításának engedélyezéséhez. Japánban 2012 májusában állt le a Tomari-3, így jelenleg mind az ötven japán atomerőművi blokk le van állítva. Korábban Noda miniszterelnök úgy nyilatkozott, a nyári villamosenergia-hiány megelőzése érdekében vissza kell indítani a Kepco blokkjait. Ez lenne az első újraindítás a 2011-es földrengést és cunamit követő fukushimai baleset óta – írta a NucNet.

A helyi nukleáris hatóság megvizsgálta a kormányzati elemzések eredményeit és a Kepco által elvégzett biztonságnövelő intézkedéseket. Ohi polgármestere, Tokioka Shinobu bejelentette, támogatja az Ohi blokkjainak újraindítását, és döntését a prefektúra kormányzója elé fogja terjeszteni. Nishikawa kormányzó korábban úgy nyilatkozott, Ohi város és a prefektúra képviselőtestületének akaratának megfelelően fog dönteni az újraindítás engedélyezéséről. Utóbbi támogatja a blokkok újraindítását.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.