close
Egyeztetés a sziszeki finomítóról
Egyéb - Olaj

Egyeztetés a sziszeki finomítóról

A finomító megmentésére alakult munkavállalói csoport tagjainak álláspontja az volt, hogy a finomító fenntartható. Az egyeztetésen megállapodás született arról, hogy az igazgatóság mélyreható elemzések és világos hatástanulmányok nélkül nem hozhat stratégiai döntést az INA jövőjéről.

A Mol rendkívül nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a Horvát Köztársaság elnöke tett, hogy tárgyalást kezdeményezzen az érintettekkel a sziszeki olajfinomító jövőjéről. Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök meghívására hétfőn Zágrábban egyeztettek a felek, a tárgyaláson részt vettek a finomító megmentésére alakult dolgozói csoport tagjai, az INA igazgatóságának horvát tagjai és a testület elnöke, Áldott Zoltán, valamint Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter – erősítette meg köztársasági elnök hivatala a Hina horvát hírügynökségnek. 

Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója, az INA felügyelőbizottságának tagja közleményében emlékeztet, hogy a sziszeki finomító jövőjének kérdőjelei lassan már több mint 15 évesek. Először 1998-ban javasolta az INA vezetősége Davor Stern elnökletével, hogy a hagyományos kőolaj-finomítás szűnjön meg Sziszekben.  A sziszeki finomító 2008 óta folyamatosan veszteséget termel – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a Mol már több országban bebizonyította: képes sikeresen és fenntartható módon átalakítani a korábban veszteséges finomítói tevékenységet. 

Ferencz I. Szabolcs kifejti, hogy egy stratégiai befektető – mint amilyen a Mol Horvátországban – feladata nem az, hogy a politikai igényeknek megfelelően hosszú távon fenntarthatatlan struktúrákat tartson életben, hanem az, hogy garantálja az átalakítás sikerességét és biztosítsa az ehhez szükséges tudás megosztását. Egy ilyen átalakítás – az összes érintett támogatása esetén – megalapozza azt is, hogy a rijekai finomító végre versenyképessé és világszínvonalúvá fejlődhessen.

A Mol számos alkalommal próbált a horvát kormánnyal való tárgyalásai során megbeszélést folytatni az INA üzleti stratégiájáról és jövőjéről, több ízben kezdeményezett párbeszédet a gazdasági realitásokról és az iparágot érintő folyamatokról. A horvát gazdasági miniszter azonban eddig nem mutatott érdeklődést aziránt, hogy komoly tárgyalást folytasson az egyik legfontosabb horvátországi vállalat gazdasági ügyeiről, folyamatairól – írta.

A közlemény szerint a horvát köztársasági elnök nemrégiben azt kérte a horvát parlamenttől, hogy szerkezeti reformokkal újítsa meg a horvát közigazgatást annak érdekében, hogy Horvátország pénzügyi veszteségei és adóssága ne növekedjenek tovább. “A Mol a saját területén – felelős részvényesként – ugyane kérés szellemében támogatja az INA megújítását, a horvát vállalat üzleti érdekeivel összhangban” – közölte a Mol ügyvezető igazgatója.

A HINA azt közölte, hogy a köztársasági elnök az egyeztetést a dolgozói csoport kérésére hívta össze, miután az INA igazgatósága részletes vizsgálatot folytatott a finomítás jövőjéről, amelynek eredményeképpen Sziszekben megszűnne a finomítás. A finomító megmentésére alakult munkavállalói csoport tagjainak álláspontja az volt, hogy a finomító fenntartható. Az egyeztetésen megállapodás született arról, hogy az igazgatóság mélyreható elemzések és világos hatástanulmányok nélkül nem hozhat stratégiai döntést az INA jövőjéről.