close
Drávai vízerőmű: tartózkodunk
Egyéb - Gáz - Megújuló

Drávai vízerőmű: tartózkodunk

Magyarország tartózkodó a Dráván létesítendő horvát vízerőmű kérdésében – mondta Martonyi János külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapban pénteken közölt interjúban.

“Úgy hisszük, hogy ebben a konkrét esetben a környezetvédelemnek van elsőbbsége” – tette hozzá Martonyi János. Kifejtette: általános tendencia a magyar közvélekedésben, hogy az ilyen projekteknek nincs támogatottsága. Martonyi János csütörtökön Zágrábban tett hivatalos látogatása kapcsán a Vecernji List emlékeztet arra is, hogy a Poslovni Dnevnik üzleti napilap szerint a horvát kormány a múlt héten levelet kapott a Moltól, amelyben a magyar olajipari társaság hivatalos tárgyalásokat szorgalmaz egy új INA részvényesi megállapodásról, és az egyik opció szerint Horvátország eladná részesedését a Molnak.

Ezt kommentálva, a Vecernji List szerint Martonyi János azt válaszolta, hogy “semmit sem tud az egészről”, de “nem is kellene és nem is szabadna” tudnia róla. “A Mol a tőzsdén jegyzett privát cég, és mint ilyen, nem tartozik a kormány hatáskörébe” – világított rá a magyar külügyminiszter.

Magyarország erősen érdeklődik a Krk szigetén létesítendő LNG-terminál (cseppfolyósított gáz) iránt – emelte ki a lap szerint a magyar politikus a számos horvát-magyar energetikai és infrastrukturális projekt közül. “Arra várunk, hogy a horvát fél döntsön és megkezdje a projektet” – mondta Martonyi János, aki szerint a krki LNG-terminál növelné a régió energiabiztonságát.