close
Bukarest és Varsó is csatlakozik a közös árampiachoz
Áram - Blog - Egyéb

Bukarest és Varsó is csatlakozik a közös árampiachoz

Szándéknyilatkozatot írtak alá Románia és Lengyelország csatlakozásáról a már összekapcsolt cseh-szlovák-magyar másnapi árampiachoz az öt ország energiaszabályozó hatóságai, átviteli rendszerirányítói és szervezett villamosenergia-piacaik működtetői – közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt..

A közlemény szerint Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság összekapcsolt árampiacai tavaly szeptember óta sikeresen működnek együtt. Románia és Lengyelország is a csatlakozás mellett döntött az integráció előnyei miatt, illetve hogy hozzájáruljanak az európai belső villamosenergia-piac kialakításához.

A nemzeti villamosenergia-piacok európai célmodell szerinti összekapcsolása, azaz a másnapi szállítású piacok egyetlen közös árra törekvő összekapcsolása elősegíti a piacszervezés összehangolását, a határkeresztező kapacitások hatékonyabb kihasználását, támogatja a verseny kialakulását, segíti a stabilabb és egymáshoz közelítő nagykereskedelmi árak, illetve a kedvezőbb piaci likviditás létrejöttét – közölte a MAVIR.

Az ötoldalúra bővülő piac-összekapcsolási projekt, az 5Market Market Coupling (5M MC), kialakítására az európai célkitűzésekkel és a várható uniós jogszabályi előírásokkal összhangban kerül sor, figyelembe véve az érintett piaci szereplők véleményét, igényeit is.