close
Búcsút int a robbanómotoroknak Párizs
Friss

Búcsút int a robbanómotoroknak Párizs

Teljesen kivezetné a robbanómotoros gépjárműveket a francia kormány, az országban 2040-től tilos lesz ilyen meghajtású gépkocsit értékesíteni – jelentette be korábban Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter. A miniszter szerint a lépést az indokolja, hogy Párizs az Egyesült Államok klímavédelmi hátraarca után szigorítja saját klímavédelmi céljait és ennek megfelelően 2050-re hozták előre azt a célkitűzést, hogy teljesen emissziósemlegessé tegyék a francia gazdaságot.

Ez azt jelenti, hogy csak annyi üvegházgázt bocsáthat ki Franciaország, amennyit az ország erdei képesek megkötni. A korábbi célkitűzés az évszázad közepére még 75 százalékos kibocsátás-csökkentést irányzott elő a referenciaévnek tekintett 1990-es évben mérthez képest.

Az autóiparban egyébként várhatóan a határidőnél korábban a piaci viszonyok hatására állami beavatkozás nélkül is megtörténik a váltás. Mind több gyártó fektet be az elektromos autók fejlesztésébe és gyártásába, elsőként pedig a svéd Volvo be is jelentette, hogy 2019-től felhagy a tisztán robbanómotoros modellek gyártásával, csak elektromos, vagy hibrid gépjárműveket állít majd elő.