close
Bővíteni kívánja közép-európai energiaszállításait a CEZ
Áram - Egyéb

Bővíteni kívánja közép-európai energiaszállításait a CEZ

Jelentős mĂŠrtĂŠkben nĂśvelni kĂ­vĂĄnja ĂĄramszĂĄllĂ­tĂĄsait nĂŠhĂĄny kĂśzĂŠp-eurĂłpai orszĂĄgba a Cseh Energetikai Művek (CEZ). HĂŠtvĂŠgi kĂśzlemĂŠnyĂŠben a CEZ bejelentette: a jĂśvő ĂŠvben gyakorlatilag megduplĂĄzza ĂĄramszolgĂĄltatĂĄsait LengyelorszĂĄgban, s jelentős mĂŠrtĂŠkben emeli a szĂĄllĂ­tĂĄsokat MagyarorszĂĄgon ĂŠs SzlovĂĄkiĂĄban.

A CEZ a kĂśzĂŠp-eurĂłpai rĂŠgiĂł legnagyobb ĂĄramszĂĄllĂ­tĂłja ĂŠs energetikai csoportja. LengyelorszĂĄgban az idei 587 milliĂł kilowattĂłrĂĄrĂłl egymilliĂł kilowattĂłrĂĄra szeretnĂŠ nĂśvelni az ottani cĂŠgeknek szĂĄnt ĂĄram mennyisĂŠgĂŠt – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak Alan Svoboda, a a cseh energetikai ĂłriĂĄs kereskedelmi igazgatĂłja.

 

SzlovĂĄkiĂĄban az idei 986milliĂł kilowattĂłrĂĄrĂłl 1,5 milliĂĄrd kilowattĂłrĂĄra tervezi az ĂĄramszĂĄllĂ­tĂĄs nĂśvelĂŠsĂŠt a CEZ, mĂ­g a magyarorszĂĄgi terv az idei 746 milliĂł kilowattnyi ĂĄramot jĂśvőre egymilliĂĄrd kilowattra emelni.

 

“Terveink reĂĄlisak ĂŠs az adott orszĂĄgok cĂŠgeinek valĂłs igĂŠnyein alapszanak. A szĂźksĂŠges szerződĂŠsek tĂśbbsĂŠgĂŠt mĂĄr most alĂĄĂ­rtuk ĂŠs pontosĂ­tottuk” – hĂşzta alĂĄ Svoboda.

 

A kĂśzlemĂŠny szerint a SzlovĂĄkiĂĄban 114, MagyarorszĂĄgon 19, mĂ­g LengyelorszĂĄgban pedig 5 Ăźgyfele van, akik nagysĂĄga nagyon eltĂŠrő.

 

KĂśzĂŠp-EurĂłpĂĄn kĂ­vĂźl a CEZ az utĂłbbi ĂŠvekben elsősorban a BalkĂĄnon terjeszkedik. A legnagyobb akvizĂ­ciĂłkra RomĂĄniĂĄban, BulgĂĄriĂĄban ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄgban tett szert, ahol a helyi ĂĄrampiac jelentős tĂŠnyezőjĂŠvĂŠ kezd vĂĄlni. MindhĂĄrom orszĂĄgban ĂĄramszolgĂĄltatĂł ĂŠs ĂĄramszĂĄllĂ­tĂł cĂŠgeket vett, illetve rĂŠszesedĂŠst szerzett bennĂźk. A CEZ a volt JugoszlĂĄvia utĂłdĂĄllamaiban is prĂłbĂĄl terjeszkedni, de ott szĂĄmos nehĂŠzsĂŠggel talĂĄlja magĂĄt szemben, Ă­gy tĂśbb projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt utĂłlag lemondta.

Â