close
Nagy-Britannia eladja Urenco-részesedését
Atom - Egyéb

Nagy-Britannia eladja Urenco-részesedését

Gordon Brown brit miniszterelnĂśk bejelentette, hogy Nagy-Britannia azt tervezi, megvĂĄlik rĂŠszesedĂŠsĂŠtől az Urenco eurĂłpai urĂĄndĂşsĂ­tĂł vĂĄllalatban. Gordon Brown szerint az Urenco rĂŠsze annak az ĂĄllami eszkĂśz portfĂłliĂłnak, amelyet a kormĂĄny eladni tervez, hogy a befolyĂł mintegy 16 milliĂĄrd font (17 milliĂĄrd eurĂł) segĂ­tsen csĂśkkenteni az orszĂĄg deficitjĂŠt.

Az Urenco azon eszkĂśzĂśk kĂśzĂŠ kerĂźlt, amelyek eladĂĄsa biztonsĂĄgi kĂŠrdĂŠseket is felvet – mondta Brown egy, vezető gazdasĂĄgi elemzők szĂĄmĂĄra megtartott londoni konferenciĂĄn. A hivatalos bejelentĂŠst csak kĂŠsőbb teszik meg. Nagy-BritanniĂĄĂŠ az Urenco rĂŠszvĂŠnyeinek egyharmada. TovĂĄbbi egyharmad a holland kormĂĄnyĂŠ, a maradĂŠkon a nĂŠmet RWE ĂŠs E.On szolgĂĄltatĂłk osztoznak.

Az Urenco 100%-os tulajdonosa az Ăşj-mexikĂłi Nemzeti DĂşsĂ­tĂł BerendezĂŠsnek (National Enrichment Facility – NEF) egy leĂĄnyvĂĄllalatĂĄn (Louisiana Energy Services) keresztĂźl. A NEF a vĂĄrakozĂĄsok szerint idĂŠn ĂŠv vĂŠgĂŠn kezdi meg az ĂźzemelĂŠst. Az Urenco-nak 50% rĂŠszesedĂŠse van az Enrichment Technology Company Limited vĂĄllalatban is, amelyet a francia Areva csoporttal kĂśzĂśsen birtokol.