close
Az ExxonMobil 1 milliárd dollárt veszített a szankciók miatt
Egyéb - Olaj

Az ExxonMobil 1 milliárd dollárt veszített a szankciók miatt

Az ExxonMobil amerikai olaj- és gázcég úgy becsüli, hogy akár egymilliárd dolláros veszteség is érhette a Rosznyefty orosz olajvállalattal közös projektjeinek leállítása miatt 2014 végéig.

Az ExxonMobil beszámolója szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió által elrendelt, az ukrán válság miatt Oroszországot sújtó büntetőintézkedések hatálya alá esnek a Fekete-tengerre, az Északi-sarkvidék alatt húzódó kontinentális talapzatra és a nehezen kinyerhető készletekkel rendelkező szibériai olajmezőkre tervezett közös vállalakozások. 

A Rosznyetfy és az ExxonMobil még 2011 augusztusában kötött stratégiai együttműködési megállapodást, majd 2012. április 16-án két közös vállalat létesítéséről, egymás projektjeiben való részvételről szóló megállapodásokat írtak alá. A megállapodás alapján elindított projektek közül kilencet állított le az ExxonMobil, kivéve a Kara-tengerit – derül ki orosz hírportálok csütörtökön közölt híreiből.

A többségi állami tulajdonban álló Rosznyefty, amelynek élén a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának számító Igor Szecsin áll, tavaly július közepén került fel az Egyesült Államok szankciós listájára több kulcsfontosságú orosz bankkal és céggel együtt. 

A Rosznyefty Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja. Az orosz állam bevételeinek fő forrását jelentő olajkitermelés növekedése kifulladóban van, hatalmas befektetések lennének szükségek újraélesztésére, például a sarkvidéki projektek révén.