close
Az atomenergia a legolcsóbb energiaforrás
Atom - Blog - Egyéb

Az atomenergia a legolcsóbb energiaforrás

Az atomenergia egyértelműen a legolcsóbb energiaforrás, ha a teljes energetikai rendszert tekintetbe vesszük, és figyelembe vesszük, hogy a megfelelő telephelyek hiánya miatt a szárazföldi szélerőművek hatékonysága várhatóan csökkenni fog.

A szélenergia gazdaságosságával kapcsolatban tartott meghallgatáson Gordon Hughes professzor a Global Warming Policy Foundation (Globális Felmelegedés Alapítvány) képviseletében parlamenti képviselők előtt kijelentette, a szárazföldi szélerőművek hatékonysága várhatóan csökkenni fog a jövőben a megfelelő telephelyek hiánya miatt, ugyanakkor a tengeri szélerőművek költségei valószínűleg csökkenni fognak, és kevesebb probléma lesz a kiesések miatt. A bizottsági ülésen az is elhangzott, a következő évtizedben a szárazföldi és a tengeri szélerőművekben termelhetik az energia 20%-át, ami megfelel az Egyesült Királyságnak a megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó európai célok elérésére vonatkozó terveivel – írta a NucNet.

David Kennedy, az éghajlatváltozással foglalkozó független kormányzati tanácsadó bizottság vezérigazgatója kijelentette, 2030-ra az ország energiatermelésében a megújuló energiaforrások részaránya eléri a 40%-ot, melynek többsége szélerőművekből származik majd. Ugyancsak 40% lesz az atomenergia és 15% a tisztaszén technológia (CCS – szén-dioxid-leválasztás és tárolás) aránya, ugyanakkor a rendszer kiegyenlítése céljából megmarad egy kevés gáztüzelésű villamosenergia-termelés is.

Az Energetikai és Klímaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 6,2% az atomenergia, 5,1 % a megújulók, 32,2% a szén és 52,2 % a gáz részaránya.

Robert Gross, a londoni Imperial College energiapolitikával és –technológiával foglalkozó igazgatója kijelentette, a villamosenergia-piac tervezett reformja hosszú távú, rögzített áras szerződésekre törekszik a nagy beruházásigényű erőművek, mint az atomenergia és a megújulók esetében. Hozzátette, a nukleáris és a megújuló energiaforrások nem érzékenyek annyira az energiaforrások árának ingadozására, mint például a kombinált ciklusú gázturbinás erőművek, ahol a villamos energia árának 70-80 százalékát az üzemanyag ára teszi ki. „Egy olyan rendszerben, ahol nagyobb az atomenergia és a megújulók részaránya, stabilabbak lesznek az árak. Ez teljesen egyértelmű.” jelentette ki Gross.

Kennedy tájékoztatása alapján a bizottság tagjai szerint a szárazföldi szélerőművekben termelt villamos energia ára jelenleg 90 font (112 euró) megawattóránként, ami a következő egy-két évtizedben 80 font/MWh-ra csökkenhet. A tengeri szélerőművekben termelt energia költsége napjainkban 150 font/MWh, ami a következő egy-két évtizedben 100 font/MWh-ra csökkenhet.

A parlamentnek korábban benyújtott becslések szerint az új szárazföldi szélerőmű-parkokban termelt villamos energia költsége 90,2 és 187 font/MWh, az atomerőművek esetében 60 és 98 font/MWh között változik.