close
Atomerőművet és zöld fejlesztéseket ígért Liverpoolban a brit energiaügyi miniszter...
Atom - Blog - Egyéb - Megújuló

Atomerőművet és zöld fejlesztéseket ígért Liverpoolban a brit energiaügyi miniszter

A nukleáris és a megújuló energiaforrások együtt, egyaránt szükségesek
Nagy-Britannia jövőbeni energiaigényének kielégítéséhez – mondta az
ország energiaügyi minisztere, Chris Huhne, hozzátéve: nem választani
kell a két lehetőség között. A miniszter nyilatkozata összecseng az ország koalíciós kormánya által
megkötött egyezménnyel, amely megengedi, hogy az atomenergia az ország
jövőbeni energiamixének részét képezze, és amelyet néhány
liberáldemokrata párttag ellenez.

A megállapodás megköttetett, és én eleget teszek neki – mondta Huhne a liberáldemokratáknak tartott beszédében Liverpoolban. Hozzátette: elegem van a megújulók és az atomenergia közötti lavírozásból, ami tulajdonképpen egyiket sem jelenti – nekünk mindkettő lesz. Így alacsony szén-dioxid kibocsátásunk és biztos energiaellátásunk is lesz – nyilatkozta Huhne, hangsúlyozva: az új atomerőművek nem kapnak támogatást.

Az atomenergetikával kapcsolatos politika egyike azon fő egyezményeknek, amelyről a 2010. májusi hatalomátvétel után a Konzervatív és a kisebb Liberáldemokrata párt megállapodott. A liberáldemokraták eszerint azt ígérték, hogy tartózkodnak a parlamenti szavazástól az új atomerőmű-építések ügyében.
Augusztusban Huhne úgy fogalmazott, a terveknek megfelelően alakul az első új blokk engedélyezési folyamata, amely 2018-ban kezdheti meg a működést. A BBC-nek úgy nyilatkozott: “a beruházók világosan jelezték, hogy haladnak a nukleáris tervekkel”, de újra megerősítette, hogy az új nukleáris építések parlamenti támogatása sem jelentheti azt, hogy az atomenergetika állami támogatást kap.

Liverpooli beszédében Huhne azt mondta, Nagy-Britannia javít eddigi hozzáállásán a megújulókkal kapcsolatban a következő öt év során. Megemlítette, hogy az EU-n belül Nagy-Britannia a legrosszabbul teljesítők között szerepelt e téren, csak Máltát és Luxemburgot sikerült lehagynia.

Megígérem: ennek a parlamenti ciklusnak a végére mi leszünk Európa legjobban fejlődő tanulói a megújulók terén. Soha többé másodikak – mondta. Huhne ismertette az úgynevezett “Green Deal” kezdeményezést is, amellyel az épületek és üzleti létesítmények energiaveszteségeit csökkentenék. A cégek előre fizetnék az Önök házainak szigetelését, költségeiket pedig a megtakarított energiából fedeznék – jelezte a miniszter.

A Green Deal egy új iparágat is megteremthet, amely segíthet túllendülni a kormányzati megszorítások miatti akadályokon. Nem csak a hőszigetelő-iparban jelenleg dolgozó 26 000 embernek, de akár 250 000 munkahelyet teremtve az egész országban.