close
A zöld hitelezést szorgalmazza Kína
Egyéb - Emisszió - Megújuló

A zöld hitelezést szorgalmazza Kína

A vállalatoknak folyósított hitelek szabályozásán keresztül is befolyásolnák a cégek környezetvédelmi tudatosságát Kínában.

A Kínai Banki Szabályzó Bizottság (CBCR) múlt hét végén arra utasította a kereskedelmi bankokat, hogy azok fogják vissza a környezetszennyező, túlzott energiafogyasztó cégeknek nyújtott hitelezésüket, ezzel párhuzamosan pedig fokozottabban támogassák a zöld iparágakat és azok projektjeit.

“A hitelek szabályozásán keresztül a bankok befolyásolhatják a cégek energiatakarékosságát, károsanyag-kibocsátását, így környezetre és társadalomra gyakorolt hatását” – nyilatkozta a China Daily napilapnak Jan Jan-fej (Yan Yanfei), a CBRC stsisztikai osztályának vezérigazgató-helyettese. A hatóság a jövőben különböző mutatók alapján pontosítja majd most közzétett irányelveit, emellett a pénzintézeteket arra buzdítja, hogy azok saját maguk értékeljék és osztályozzák ügyfeleik üzleteinek környezetre és társadalomra gyakorolt hatását. Azt egyelőre nem részletezték, ezt milyen irányvonalak mentén tartják elképzelhetőnek.

A pénzintézeteknek a jövőben az általuk finanszírozott külföldi befektetések kezelésén is szigorítaniuk kell, bizosítva azt, hogy azok megfelelnek-e a célországban érvényes környezeti, egészségügyi és biztonsági szabályoknak – véli a CBRC. Ez azért különösen fontos, mert a kínai külföldi befektetések volumene évről évre nő, a kínai cégek környezettudatossága azonban nemzetközi összehasonlításban még éretlen. A “zöld hitelek” terén ugyanakkor már érezhető a trendváltás. A kínai fejlesztési bank tavaly összesen 658 milliárd jüan (23 ezer milliárd forint) értékben finanszírozott környezetvédelmi, energiabarát projekteket, ami az összes hitelezés csaknem 13 százalékát jelenti.