close
A tetőn szökik el az energia negyede
Egyéb - Hír - Világ - Hír

A tetőn szökik el az energia negyede

Fűtési költségünk akár 10 százalékát is megtakaríthatjuk, ha a padlásfödémet vagy a magastetőt hőszigeteljük, a tetőszerkezet ugyanis a ház hőveszteségének akár 25 százalékáért felelős – mondta az energiainfo.hu érdeklődésére Kanyuk László, a Knauf Insulation szakértője. Ennek ellenére egy korábbi felmérés szerint – emlékeztet közleményében a cég, a lakóépületek 60-70 százalékában nincs szigetelve a tető.

A házutartások rezsiköltségeik 75 százalékát a fűtésre költik, családi házak esetében ez elérheti akár a 40 ezer forintot is, ezért a Knauf szerint érdemes még most, a tél beállta előtt hőszigetelni, hogy megállítsuk a pazarlást. A padlásfödém viszonylag kis költségből megoldható, ráadásul, ha betartunk pár alapszabályt, mi magunk is elvégezhetjük azt – olvasható a társaság közleményében.
 
Egy családi házban az elpazarolt energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül távozik, 25 százalék pedig a tetőn, ha nem gondoskodunk megfelelő hőszigetelésről – derül ki a szakértői anayagból. Ezen felül – jegyzik meg a Knauf szakemberei – tetőszigetelés hiányában a por és a külső zajok is jóval könnyebben szivárognak be. A hőszigetelés ráadásul nem csak télen, de nyáron is hozzájárul a kellemesebb klímához, mivel ebben az évszakban azt akadályozza meg, hogy túlmelegedjen a tetőt érő napsugárzás miatt a beltéri levegő, így akár 6-8 Celsius fokkal is javíthatja a beltér hőmérsékletét.
 
Míg a külső hőszigetelési munkálatokat, mint a homlokzat leszigetelése, jellemzően ősszel, de mindenképpen száraz időben javasolt elvégezni, addig a tetőszigetelés bármikor elvégezhető – áll a közleményben. A homlokzat esetében fontos, hogy szakembert kérjünk fel a feladatra, annak érdekében, hogy a hőszigetelés az elvárt eredményeket hozza, de a padlástér hőszigetelési munkálatait akár mi magunk is elvégezhetjük, ráadásul anyagilag is kisebb beruházással jár. Egy átlagos, 100 nm-es családi ház kőzetgyapottal történő homlokzati hőszigetelése ugyanis munkadíjjal együtt nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül, a padlásfödém vagy a magastető hőszigetelése ásványgyapottal egy ugyanilyen házon körülbelül 200 ezer forintból kivitelezhető.