close
A szaúdi olajminiszter szerint nincs is szükség termeléscsökkentésre
Egyéb - Olaj

A szaúdi olajminiszter szerint nincs is szükség termeléscsökkentésre

A szaúdi olajminiszter szerint nincs szükség a termelés csökkentésére az olajpiac egyensúlyának helyreállításához. meglepő fordulat, hogy miközben hónapok óta igyekeznek összehozni az egyezséget, részben Oroszország és Szaúd-Arábia igen aktív diplomáciai részvételével, most az OPEC legjelentősebb termelője visszatáncolt, és úgy véli, a piac önmagától visszatalál az egyensúlyi állapotba, beavatkozás nélkül.

Igaz, hogy a szaúdi olajminiszter elsimerte, hogy egy esetleges OPEC megállapodás felgyorsítaná a satbilizációt, és megjegyezte, a jelenlegi termelési szint befagyasztása szerinte hatékonyabb volna, mint a termeléscsökkentés. Ez a megközelítés inkább Venezuela álláspontjához áll közel, szemben Algéria javaslatával, amely szerint napi 1,1 millió hordóval kellett volna csökkenteni a kartell együttes termelését, ami a megbeszéléseken szereplő javasolt mennyiség felső sávja.

A nap nem volt izgalmaktól mentes, mert miután Irak bejelentette, hojgy hajlandó csatlakozni egy OPEC megállapdáshoz, az olajár meglódult, igaz az 50 dollárt nem siekrült megugrani, magyar idő szerint kora este a Brent típusú északi tengeri fajta ára 48,14 dolláron állt, a WTI-t pedig 46,97 dolláron jegyezték hordónként.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a szervezet 4-4,5 százalékos csökkentését mérlegeli, ami mennyiségét tekintve több az Algéria által javasolt és támoagtott 1,1 millió hordónál. Az igazság pillanata szerdán érkezik majd el, amikor Bécsben tárgyalóasztalhoz ülnek a szervezet tagjai. A piac egyelőre úgy tánik megint elbizonytalanodott, bár az 50 dollár alatti ár azt jelzi, az elemzők már nem hiszenk igazán a megállapodásban.