close
A rossz számok ellenére optimista a Shell
Olaj

A rossz számok ellenére optimista a Shell

Csaknem 5 milliárd dollár értékű készletértékesítési megállapodások küszöbén áll a Shell, hogy csökkentse a BG megvásárlása miatti adósságait. A holland-brit olajtársaság számára 2016 az elmúlt tíz év leggyengébb üzleti éve volt.

A hírügynükségi beszámolók emélékeztetnek, hogy az olajárak két évvel ez előtti mélyrepülése óta folynak komoly tárgyalások az olajpiacon az alkalmazkodás részeként, de most az áremelkedés felpörgetheti ezeket a megbeszléseket, az eladók és a befektetők is némiképp optimistábban néznek a jövőbe.

A Shell a negyedik negyedévben 3 milliárd dollárral javította pozícióit, és 8 százalékkal növelte cashflowját – derült ki az éves gyorsjelentésből. Ezzel együtt is alacsonyabb volt a vártnál a legnagyobb európai olajtársaság negyedik negyedéves profitja, de így is eredméynesebbnek tekinthetpő, mint a mnagy vetélytárs, az Exxon Mobil.A Shell pénzügyi vezérigazgató-helyettese mindenesetre optimisrtán azt mondta, a többiek még csak beszélnek róla, hogy visszatérnek a növekedéshez, a Shell már visszatért erre a pályára. Az igazsághoz tartozik, hogy Simon Henry márciusban távozik a holland-brit olajcégtől.