close
A kormány nem támogatja a Lázár-javaslatot
Egyéb - Megújuló

A kormány nem támogatja a Lázár-javaslatot

A gazdasĂĄgi ĂŠs informatikai bizottsĂĄg hĂŠtfői ĂźlĂŠsĂŠn a kormĂĄny nem, a bizottsĂĄg tĂśbbsĂŠge azonban tĂĄmogatta LĂĄzĂĄr JĂĄnosnak (Fidesz) az egyes energetikai tĂĄrgyĂş tĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄhoz benyĂşjtott indĂ­tvĂĄnyĂĄt. RogĂĄn Antal (Fidesz), a bizottsĂĄg elnĂśke az MTI-nek azt mondta: egyelőre vizsgĂĄljĂĄk a mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnyt.

RogĂĄn Antal kĂśzĂślte: a tĂśrvĂŠnyjavaslathoz benyĂşjtott mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnyokrĂłl szĂłlĂł dĂśntĂŠsĂŠig a Fidesz-frakciĂł kialakĂ­tja a vĂŠgső ĂĄllĂĄspontjĂĄt. A mĂşlt heti frakcióßlĂŠsen abban maradtak, hogy megnyitjĂĄk a vitĂĄt a kĂŠrdĂŠskĂśrben, mert a kĂśtelező ĂĄramĂĄtvĂŠteli rendszeren (kĂĄt) keresztĂźli bĂşjtatott tĂĄmogatĂĄs gyakorlata befolyĂĄsolja az energia ĂĄrĂĄt, kĂśzte a tĂĄvhő ĂĄrĂĄt is. HozzĂĄtette: azt szeretnĂŠk eldĂśnteni, hogy ezt, vagy valamilyen mĂĄs tĂ­pusĂş tĂĄmogatĂĄsi gyakorlatot kell fenntartani a jĂśvőben.

Mint mondta, a bizottsĂĄgi szavazĂĄs nem jelenti azt, hogy a mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnyt vĂĄltozatlan formĂĄban tĂĄmogatnĂĄk, de azt sem, hogy elvetik teljes egĂŠszĂŠben.

LĂĄzĂĄr JĂĄnos 2011. januĂĄr 21-ĂŠn az OrszĂĄggyűlĂŠshez benyĂşjtott javaslata a tĂĄvhővel kapcsolt ĂĄram ĂĄtvĂŠteli ĂĄrĂĄt 15 szĂĄzalĂŠk helyett 25 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentenĂŠ, ami az “ĂĄrtĂĄmogatĂĄs” drasztikus csĂśkkentĂŠsĂŠt jelentenĂŠ mĂĄr az idĂŠn.

A frakciĂłvezető pĂŠnteken  a Fidesz-KDNP frakcióßlĂŠse utĂĄn azt jelentette be, hogy a kormĂĄny Ăşjra megkezdi a kĂĄt-rendszer felĂźlvizsgĂĄlatĂĄt. A biomassza-erőművek fafelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak tĂŠteles vizsgĂĄlatĂĄnak is meg kell tĂśrtĂŠnnie, tovĂĄbbĂĄ ĂĄt kell tekinteni, hogy megtĂŠrĂźlt gĂĄzmotoros beruhĂĄzĂĄsok hogyan kaphatnak ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst – mondta. HozzĂĄtette, OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk hĂĄrom hĂŠten belĂźl tĂĄjĂŠkoztatja majd a kormĂĄnypĂĄrti kĂŠpviselőcsoportot arrĂłl, mire jutott a kabinet. A cĂŠl a kĂĄt-rendszer mielőbbi megszĂźntetĂŠse ĂŠs az, hogy a tĂĄvhődĂ­jak ne emelkedhessenek tovĂĄbb – mondta.