close
A GE is készül a paksi bővítésre
Atom - Egyéb

A GE is készül a paksi bővítésre

A GE Steam Power Systems arra számít, hogy jó eséllyel részese lehet a Paks II. atomerőmű építésének, miután ő szállíthatja a teljes turbinaszigetet a finn Hanhikivi I. atomerőműbe, amelybe a tervezett paksival azonos típusú és teljesítményű atomreaktort telepíti a fővállalkozó Rosatom Overseas – közölte Michael Keroulle, a GE Steam Power Systems kereskedelmi igazgatója az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a várhatóan 10-12 milliárd euró költséggel felépülő Paks II. beruházáson belül a turbinasziget megépítésének becsült költsége elérheti a 3 milliárd eurót, amelyből a turbina, a generátor, valamint az ezekhez közvetlenül kapcsolódó segédüzemi berendezések értéke mintegy 1 milliárd eurót tehet ki.

A finn tender elnyerése megerősíti a GE Magyarország szándékát, hogy Paks II. beszállítójává váljon. A General Electric több mint 1400 hazai minősített beszállítótól összesen 900 millió dollár értékben vásárol termékeket és szolgáltatásokat Magyarországon, így a Paks II. projektben való potenciális részvétele segíti a kormány 40 százalékos hazai beszállítói arányra vonatkozó céljának elérését – hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató.

A GE 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, köztük Budapesten, Fóton, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Oroszlányban, Ózdon, Veresegyházon, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szegeden.

Magyarország legnagyobb amerikai munkáltatójaként a GE több mint 10 ezer magyar munkatárssal rendelkezik, amelyből 9000 az ipari üzletágaknál dolgozik, további 1800 pedig a vállalat 2014-ben megnyílt budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központjában.

Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

A GE Magyarország korábbi tájékoztatása szerint a vállalat árbevétele 2015-ben 4452 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 1606 milliárd forintról, az Alstom francia gépipari konszern erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletág (Power and Grid) integrációja és az ezzel kapcsolatos átszervezés, valamint a kapcsolódó egyszeri árbevételnövekedés következtében.

Ennek eredményeként a mintegy tíz üzleti területen tevékenykedő magyarországi leányvállalat adófizetési kötelezettsége a 2014-es mintegy 63,96 milliárd forintról 585,35 milliárd forintra emelkedett a konszolidált, nem auditált adatok szerint. Ezzel párhuzamosan a magyar cég adózás előtti eredménye 304,32 milliárd forintról 4415 milliárd forintra ugrott.