close
Felminősítette Ukrajnát a Fitch
Egyéb

Felminősítette Ukrajnát a Fitch

Javította Ukrajna államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a külső finanszírozási nyomás enyhülésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a devizában és belföldi valutában kibocsátott hosszú futamidejű ukrán államadósság osztályzatát, valamint a kereskedelmi adósok minősítésének felső határát jelentő osztályzati országplafont az eddigi “CCC”-ről “B mínusz”-ra, a rövid távú szuverén kötvénykötelezettségek besorolását “C”-ről “B”-re emelte.

Az új hosszú távú adósosztályzat kilátása stabil, de a besorolás továbbra is mélyen a spekulatív sávban, vagyis messze a befektetési ajánlású kategória alatt van.

Ukrajnára a másik két nagy hitelminősítő is rendkívül gyenge adósbesorolását tart érvényben. A Standard & Poor’s “B mínusz”, a Moody’s Investors Service ennél is jóval alacsonyabb, “Caa3” osztályzattal tartja nyilván a hosszú távú ukrán államadósságot.

A Fitch Ratings az ukrán adósosztályzat javításának indoklásában kiemelte, hogy enyhült az Ukrajnára nehezedő külső finanszírozási nyomás, miután a devizatartalékok az idei év első tíz hónapjában 2 milliárd dollárral 15,5 milliárd dollárra emelkedtek. Ez a tartalék hozzávetőleg 3,5 havi folyó külső fizetési kötelezettséggel egyenlő.

A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a likviditási ráta továbbra is gyenge, a “B” kategóriás szuverén adósokra jellemző mediánértéktől is jóval elmarad.

A hitelminősítő szerint a külső hitelezőkkel szembeni törlesztési kötelezettségek kezelhetők, és a hazai adósság megújítási kockázatai sem nagyok, mivel a belső kötelezettségek állományának 91 százaléka a jegybank és állami tulajdonú bankok portfolióiban van.

A folyómérleg-egyenleg hiánya várhatóan mérsékelten emelkedik az idén, és eléri a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékát a tavalyi 0,2 százalékról, a 2018-ig terjedő előrejelzési időszakban pedig valószínűleg megközelíti a 3 százalékot. Mindazonáltal a két- és többoldalú finanszírozási megállapodások, valamint a hazai üzleti bizalom javulása – amely segíti a nettó tőkeáramlást – a 2017-2018-as időszakban várhatóan átlagosan 2,3 milliárd dollárral tovább növeli a devizatartalékot – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az idei átlagos infláció 14,9 százalékra lassul a tavaly mért 48,5 százalékról, de így is messze meghaladja “B” osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékét, amely 4,6 százalék.

Az államadósság-ráta a Fitch prognózisa szerint a GDP-érték 74 százalékára emelkedik a tavalyi 67 százalékról, a gazdasági növekedés üteme ugyanakkor 2017-ben 2,5 százalékra, 2018-ban 3 százalékra gyorsul az idei évre várható 1,1 százalékról.

A bankszektor stabilizálódott, de továbbra is kockázatot jelent a reálgazdasági stabilitásra, mivel tőkeellátottsága alacsony, és a nem teljesítő kinnlevőségek aránya 50 százalék felett jár – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.