close
Megmaradhat a túlkínálat a Pioneer elemzője szerint az olajpiacon
Egyéb - Olaj

Megmaradhat a túlkínálat a Pioneer elemzője szerint az olajpiacon

Kicsi az esély, hogy az olajkitermelés érdemi csökkentéséről szülessen megállapodás az OPEC novemberi csúcstalálkozóján a Pioneer Alapkezelő elemzője szerint.

Horváth Ákos úgy véli, a korábbi előzetes megállapodást a szervezet tagországai nem véglegesítik majd. A szakértő pénteki budapesti sajtóbeszélgetésén kifejtette, a megállapodás ratifikálása leginkább Szaúd-Arábia ellenállásán bukhat el, ugyanis a világ legnagyobb kitermelője továbbra is a piacszerzés lehetőségét látja az alacsony olajárakban.

Az elemző hozzátette, ha megszületne a megállapodás, annak sem lenne túlzott jelentősége az olajpiacon, mert a kartell súlya csökken, és a tagországok között is vannak olyanok, amelyek a csökkentett kvóta eléréséig is tovább növelhetnék a kitermelést, együttesen akár több mint napi egymillió hordóval.

A kvótacsökkentés elmaradása vagy egy kisebb kvótacsökkentés ilyen körülmények között azt jelentheti, hogy 2017-ben is kínálati nyomás alatt marad az olajpiac – hangsúlyozta.

Horváth Ákos kitért arra is, hogy a technológiai fejlődés megváltoztatja az energiaellátás hagyományos modelljét, emiatt az energiacégeknek és a kitermelő országoknak előbb-utóbb jelentősen át kell alakítaniuk működésüket.

Tavaly mintegy 1,2 millió elektromos autót adtak el a világon, ami alig egy százaléka az összes eladott új gépkocsinak, ebben benne vannak a tisztán elektromos töltésű járművek és a plug-in hibridek is. Az eladások átlagos éves növekedési üteme ugyanakkor csaknem elérte a 80 százalékot az elmúlt két évben – jelezte.

Az elektromos autók iránti kereslet növekedésénél kulcskérdés, hogy a technológia fejlődése mennyire tudja csökkenteni az akkumulátorok árát. Szakmai előrejelzések szerint 2040-re a világon eladott új gépjárművek 35 százalékát az elektromos autók teszik majd ki, a jelenlegi 1 százalékkal szemben – mutatott rá az elemző, hozzátéve, hogy ezeket a számokat már nem hagyhatják figyelmen kívül az energetikai cégek.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint ha az elektromos autók eladásának éves növekedési üteme a jelenlegi 80-ról 60 százalékra csökken, akkor 2023 lehet az az időpont, amikor napi kétmillió hordó kitermelése esne ki az olajpiacról, ami nagyobb mennyiség, mint amiről most az OPEC kvótacsökkentés címszó alatt tárgyal. Ha 45 százalékra csökken az eladások éves növekedési üteme, akkor 2025 lehet az az év, amikor napi kétmillió hordóval csökkenne az olaj iránti kereslet – ismertette Horváth Ákos.