close
A gázról is tárgyal ma Putyin és Orbán
Egyéb - Gáz

A gázról is tárgyal ma Putyin és Orbán

Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak vagy új szerződéssel váltanak fel – tájékoztatott hétfőn az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

Jurij Usakov azt mondta, hogy az idén lejáró orosz-magyar gázszerződésről folytatott megbeszéléseken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök “nyilvánvalóan” meg fogják vitatni “az Európai Unió álláspontja miatt a Déli Áramlat lemondása miatt kialakult helyzetet”. Hangsúlyozta, hogy Moszkva kénytelen volt elállni az európai vezetékrendszer megvalósításától és a Fekete-tengeren, valamint Törökországon keresztül menő útvonalat választotta. Usakov hozzátette, hogy Oroszországnak Magyarország fontos piac a kőolaj-, és földgázszállítások szempontjából. 

A külpolitikai tanácsadó azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásán a paksi atomerőmű bővítése, az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül majd. Közölte, hogy “jelenleg (a szakemberek) az ötös és a hatos blokk építésével kapcsolatos kérdések kidolgozásán dolgoznak.” Tervben van, hogy az orosz elnököt kísérő küldöttség tagjai között Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a beruházást végző Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője – tette hozzá Usakov. 

Az orosz elnök keddi munkalátogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában. A tervek szerint aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. A nagyvárosban tervezik megtartani áprilisban az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság soron következő ülését. 

Usakov hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatását “a magyar fővárosnak a fasiszta megszállók alóli felszabadítása 70. évfordulója ünneplése” idején bonyolítják. Elmondta, hogy az orosz államfő a látogatás kezdetén a Hősök terén fogja megkoszorúzni a hősök emlékkövét, majd a későbbiekben részt vesz a budapesti Fiumei úti sírkertben felújított szovjet katonai temető átadási ünnepségén.  Az orosz államfő ezt követően előbb négyszemközt tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd munkaebéden kibővített formában folytatják a megbeszéléseket. Ezt követően a két állami vezető jelenlétében írják alá a kétoldalú egyezményeket. Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásának befejező programjaként találkozik Áder János köztársasági elnökkel – közölte az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.