close
15 évre kötelezte el magát Ghánában az Eni
Egyéb - Gáz

15 évre kötelezte el magát Ghánában az Eni

Az Eni is aláírta azt a megállapodást a ghánai miniszterelnökkel és az energiaügyekért felelős miniszterrel, melynek hála az OTCP (Offshore Cape Three Point) projekt tovább folytatódhat. Az egyezség szerint Ghána hőerőművei 15 éven keresztül kapnak majd belföldi gázellátást.

Az Eni, a Vitol és a GNPC (Ghana National Petroleum Corporation) képviselői aláírták az OTCP projekt folytatásáról szóló megállapodást a Ghánai Köztársaság miniszterelnökével, John Dramani-val, és az energiaügyi miniszterrel, Emmanuel Armah-Kofi Buah-al. Az egyezségnek köszönhetően Ghána hőerőművei legalább 15 éven keresztül működhetnek majd az országban kinyert gázzal.

Az OCTP integrált projekt egy, a partoktól 60 kilométerre fekvő mélytengeri, olaj- és gázmezőket magában foglaló fejlesztés. A projekt várhatóan 41 milliárd köbméternyi gáz és 500 millió hordónyi olaj felszínre hozatalát teszi majd lehetővé. A legkorábbi olajkitermelés várható időpontja 2017, a gázkitermelés megkezdése pedig 2018-ban lesz esedékes. A projekt 2019-ben érheti el a csúcsteljesítményt, az előrejelzések szerint ekkor napi 80 ezer hordónyi nyersanyag kitermelése a reális cél.

Az integrált olaj és gázkitermeléssel kapcsolatos fejlesztések közgazdasági értelemben véve nagyon hasznosak, hiszen lehetővé teszik az országnak olyan versenyképes gázár elérését, mely támogatja a gazdaságot. Mindezen felül az OCTP program a kormánnyal kötött hosszú távú szerződéseknek köszönhetően biztosan el tudja majd látni gázzal Ghána hőerőmű-rendszerét 2018-tól 2036-ig. Mindemellett az ország hasznot húz majd a 2017-ben elinduló olajkitermelésből is, köszönhetően a GNPC (a nemzeti olajvállalat) részvétele által a kitermeléssel járó jogdíjaknak és adóknak, illetve a munkahelyteremtésnek és a helyi fejlesztéseknek.

A projekt minimális környezeti hatásokkal jár majd, hiszen fáklyázás- és kibocsátásmentesre tervezték. A nem-kísérőgázok környezeti haszonnal is kecsegtetnek, hiszen betáplálhatóak a már létező és az új erőművekbe is, így a könnyű nyersolaj felhasználás elhagyható, az ország energiatermelő kapacitása pedig bővülhet.

„Az OCTP program olyan jelentős integrált olaj és gázprojekt, mely megbízható energiaforrást biztosít majd Ghána gazdasági növekedésének felgyorsításához azzal, hogy helyi megoldást nyújt az energiaszektor ellátásához. Ennek a rendkívül fontos projektnek a jóváhagyása alig két évvel a sikeres feltárási munkálatok után történt meg. Fontos kiemelni, hogy vállalatunk a hagyományainak megfelelően a gyors és organikus fejlődést célozta meg a fenntarthatóságot és az ország igényeit figyelembe véve, az Eni afrikai irányelveinek megfelelően”– mondta Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója.

Az Eni 47,22%-os részesedéssel üzemeltetője az OCTP projektnek az Eni Ghana leányvállalaton keresztül. A vállalat partnerei a Vitol 37,77%-os tulajdonrésszel és a GNPC 15%-kal.

Az Eni 2009-óta tevékenykedik Ghánában. A társaság számos szociális programot indított az ország területén, például a nyugati régiót érintő Egészség Projektet, mely több mint 300 ezer ember helyzetét hivatott javítani.

Az olasz cégcsoport a 60-as évek óta van jelen Fekete-Afrikában, jelenleg pedig számos feltárási projektben vesz rész Angolában, Kongóban, Gabonban, Mozambikban, Nigériában, Kenyában, Libériában és Dél-Afrikában. Az Eni jelenleg napi 450 ezer hordónyi nyersanyag kitermelését végzi Fekete-Afrikában, hála a gyors ütemben növekvő feltárási munkálatoknak.