close
Üzemanyagárak: jelentős áremelés várható
Egyéb - Olaj

Üzemanyagárak: jelentős áremelés várható

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is 5-7 forint áremelést indokolnak 20-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 439 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet augusztus 22-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest számottevően emelkedett, átlagosan 3,2%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára hasonló mértékben emelkedett, heti átlagban 3,0%-kal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során némileg gyengült, átlagosan 0,8%-kal – írta heti elemzésében a GKI Energiakutató kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,1%-os, míg a gázolaj esetében 3,9%-os emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin és a gázolaj esetében is 5-7 forint áremelést indokolnak 20-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 439 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet augusztus 22-én, szerdán.
Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin 12,5, a gázolaj kb. 17%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 7%-kal kevesebb benzint és kb. 10,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.