close
Miért mondott nemet Bulgária a nemkonvencionális gázra?
Egyéb - Gáz

Miért mondott nemet Bulgária a nemkonvencionális gázra?

BulgĂĄria 2011 kĂśzepĂŠn Ăşgy dĂśntĂśtt, megadja a Chevronnak a nemhagyomĂĄnyos gĂĄzkutatĂĄsi engedĂŠlyt az orszĂĄg ĂŠszaki felĂŠn lĂŠvő lelőhelyre. A vĂĄllalat a szerződĂŠs ĂŠrtelmĂŠben 30 milliĂł dollĂĄrt fizetett volna az ĂĄllamnak a beruhĂĄzĂĄs elkezdĂŠsĂŠhez. Az előzetes felmĂŠrĂŠsek 300-1000 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi gĂĄztartalĂŠkot mutattak, amely nem csak az orszĂĄgon belĂźl, de EurĂłpĂĄban is nagy mennyisĂŠgnek szĂĄmĂ­t. A kormĂĄny vĂŠgĂźl visszavonta ajĂĄnlatĂĄt.

A Chevron ĂŠs a kormĂĄny megegyezĂŠsĂŠt kĂśvetően BulgĂĄriĂĄban is kisvĂĄrtatva hangukat adtĂĄk civil szervezetek azon aggodalmuknak, miszerint a nemkonvencionĂĄlis gĂĄztermelĂŠs technolĂłgiĂĄja veszĂŠlyes a kĂśrnyezetre nĂŠzve. ÁllĂĄspontjuk kĂŠpviseletĂŠt a parlamentben az oroszbarĂĄtnak tartott Szocialista PĂĄrt vĂĄllalta, a tĂŠmĂĄhoz kapcsolĂłdĂł egyik indĂ­tvĂĄnyuk a repesztĂŠses termelĂŠs teljes betiltĂĄsĂĄt javasolta. A mĂĄsik beadvĂĄnyuk szerint az aliparĂĄg indulĂĄsĂĄnak kĂŠsleltetĂŠse szĂźksĂŠges, amĂ­g kĂśrnyezetbarĂĄtabb mĂłdszer nem szĂźletik.

A bolgĂĄr mĂŠdia ĂŠs Trajho Trajkov gazdasĂĄgi ĂŠs enegiaĂźgyi miniszter szerint a civil ĂŠs a politikai ellenĂĄllĂĄs is az orosz Gazprom gĂĄzĂłriĂĄshoz kĂśthető. A kĂśrnyezetvĂŠdelmet zĂĄszlajukra tűző, jelenleg ellenzĂŠki szocialista kĂŠpviselők ĂŠs a Gazprom kĂśzĂśtt kĂśnnyen kimutathatĂł a kapcsolat, mĂ­g a kormĂĄny kifejezetten oroszellenes politikĂĄt folytat. MĂŠgis, a nyomĂĄsnak engedve nemet mondott egy olyan aranybĂĄnya lehetősĂŠgĂŠre, amely rĂŠvĂŠn BulgĂĄria folytathatnĂĄ fĂźggetlenedĂŠsĂŠt az orosz gĂĄztĂłl.

A dĂśntĂŠsnek tĂśbb oka lehet a Natural Gas Europe cikke szerint. EgyrĂŠszt a jelenlegi kormĂĄny mĂĄr szĂĄmos, OroszorszĂĄggal kĂśzĂśsen tervezett beruhĂĄzĂĄstĂłl ĂĄllt el, valamint GĂśrĂśgorszĂĄg ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg segĂ­tsĂŠgĂŠvel fĂźggetlen gĂĄzforrĂĄshoz is jut a kĂśzeljĂśvőben. MĂĄsrĂŠszt fĂźggetlenedĂŠs ide vagy oda, az orosz befolyĂĄs mĂŠg mindig erős BulgĂĄriĂĄban, talĂĄn ezĂŠrt gondolta Borisov miniszterelnĂśk Ăşgy, nem ĂŠrdemes tovĂĄbb feszĂ­teni a hĂşrt – engedett a szocialistĂĄknak. VĂŠgĂźl pedig, az energetikai ĂśnĂĄllĂłsĂĄg mĂŠg messze van BulgĂĄriĂĄban, a helyi feltĂŠtelek pedig a hagyomĂĄnyos gĂĄz importjĂĄnak kedveznek.