close
Gigantikus olajipari tőkeemelés
Egyéb - Olaj

Gigantikus olajipari tőkeemelés

A brazil Petrobras 67 milliĂĄrd dollĂĄrt szerzett tengeri kutatĂĄsaihoz
A gazdasĂĄgtĂśrtĂŠnelem legnagyobb rĂŠszvĂŠnykibocsĂĄtĂĄsĂĄt hajtotta vĂŠgre a Petrobras. A brazil nemzeti olajtĂĄrsasĂĄgba 67 milliĂĄrd dollĂĄrnyi tőkĂŠt vontak be, hogy fedezetet teremtsenek a hatalmas part menti szĂŠnhidrogĂŠn-kĂŠszletek feltĂĄrĂĄsĂĄhoz ĂŠs kitermelĂŠsĂŠhez – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A magyar ĂĄllamadĂłssĂĄg durvĂĄn kĂŠtharmadĂĄval egyenĂŠrtĂŠkű, 67 milliĂĄrd dollĂĄros tőkebevonĂĄst hajtott vĂŠgre a Petrobras. A brazil energiacĂŠg ĂĄltal eredetileg felkĂ­nĂĄlt 3,76 milliĂĄrd rĂŠszvĂŠny irĂĄnt nagy volt az ĂŠrdeklődĂŠs, ennek lĂĄttĂĄn a cĂŠg vĂŠgĂźl 8,6 szĂĄzalĂŠkkal 4,08 milliĂĄrdra nĂśvelte az ĂŠrtĂŠkpapĂ­rok menynyisĂŠgĂŠt.
A legnagyobb vevő maga az ĂĄllam volt, amely 43 milliĂĄrd dollĂĄrt tett be most a vĂĄllalatba, ĂŠs a rĂŠszvĂŠnyek megszerzĂŠse mellett a kĂŠsőbbiekben ĂśtmilliĂĄrd hordĂł nyersolajat is kap a PetrobrastĂłl. Ezzel egyben tĂśbbsĂŠgi tulajdonossĂĄ vĂĄlik – igaz, eddig is az ĂĄllam akarata ĂŠrvĂŠnyesĂźlt a vĂĄllalatnĂĄl, hiszen a szavazatelsőbbsĂŠgi rĂŠszvĂŠnyek 50 szĂĄzalĂŠkot meghaladĂł rĂŠszĂŠt mĂĄr eddig is birtokolta. Nagyobb mennyisĂŠgben intĂŠzmĂŠnyi befektetők ĂŠs bankok tĂĄraztak mĂŠg be az Ă­gĂŠretes Petrobras-rĂŠszvĂŠnyekből. Az eddigi rĂŠszvĂŠnykibocsĂĄtĂĄsi rekordot a japĂĄn Nippon Telegraph & Telephone tartotta, amely 1987-ben 36,8 milliĂĄrd dollĂĄrhoz jutott ily mĂłdon.
Azt nem lehet mondani, hogy soha vissza nem tĂŠrő alkalmat szalasztottak volna el a jegyzĂŠsből kimaradt befektetők, mivel a beruhĂĄzĂĄs tőkeigĂŠnye folyamatosan nő, ĂŠs a Petrobrasnak előbb-utĂłbb ismĂŠt friss forrĂĄsok utĂĄn kell nĂŠznie. Most viszont, hogy a sajĂĄt tőkĂŠre vetĂ­tett adĂłssĂĄgĂĄllomĂĄny a rĂŠszvĂŠnykibocsĂĄtĂĄssal mĂŠlyen a sajĂĄt maga ĂĄltal megszabott 35 szĂĄzalĂŠkos szint alĂĄ sĂźllyedt, ez nem fog gondot okozni. Olyan Ăźgyleteket is nyĂŠlbe Ăźthet, mint a KĂ­nai FejlesztĂŠsi Bankkal tavaly kĂśtĂśtt rekordĂśsszegű, 30 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkű megĂĄllapodĂĄs, amely kĂślcsĂśnt ĂŠs olajszĂĄllĂ­tĂĄsi opciĂłt egyarĂĄnt tartalmaz – emlĂŠkeztet a The Wall Street Journal.
A piac bĂ­zik a Petrobrasban, a cĂŠg rĂŠszvĂŠnyeinek ĂĄrfolyama a kibocsĂĄtĂĄs lezĂĄrultĂĄnak hĂ­rĂŠre 4 szĂĄzalĂŠkot emelkedett a Sao Paulo-i tőzsdĂŠn. Volt honnan visszajĂśnni, ugyanis a piac egĂŠszen eddig bizonytalansĂĄgban volt a tőkeemelĂŠs feltĂŠteleit illetően, ĂŠs rosszul reagĂĄlt azokra a hĂ­resztelĂŠsekre, hogy a brazil kormĂĄny a sajĂĄt embereivel tĂślti fel a vĂĄllalat vezető testĂźleteit, azaz visszatĂŠr az 1990-es privatizĂĄciĂłt megelőző status quo. Ez tĂśbb befektetőre is elriasztĂł hatĂĄssal volt.
Az utĂłbbi hĂĄrom ĂŠvtized legnagyobb „olajleletĂŠt” a parttĂłl 185 kilomĂŠterre fedeztĂŠk fel, a kontinentĂĄlis talapzaton. A tengerszinttől szĂĄmĂ­tva mintegy hatezer mĂŠteres mĂŠlyben rejtező olajkincs nagysĂĄgĂĄt 50 milliĂĄrd hordĂłsra becsĂźlik. Az olaj felszĂ­nre hozĂĄsa ĂŠs elszĂĄllĂ­tĂĄsa műszakilag nem egyszerű, kĂśvetkezĂŠskĂŠpp drĂĄga, ĂĄm nem annyira, hogy ne ĂŠrje meg. A beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgeket 224 milliĂĄrd dollĂĄrra becsĂźlik, s a kitermelĂŠs jĂł esetben 2014-ben kezdődhet. Az Ăşj mező belĂŠpĂŠsĂŠvel BrazĂ­lia megduplĂĄzza, napi 3,9 milliĂł hordĂłra nĂśveli olajbĂĄnyĂĄszati kapacitĂĄsĂĄt, amivel az ĂśtĂśdik helyre jĂśn fel a vilĂĄgranglistĂĄn, de exportőrkĂŠnt is benne lesz az első tĂ­zben.