close
Az OPEC szerint 2013 után nem lesz elég olaj, ha nem emelkednek az árak
Egyéb - Olaj

Az OPEC szerint 2013 után nem lesz elég olaj, ha nem emelkednek az árak

A jelenlegi olajĂĄrak mellett veszĂŠlybe kerĂźlhetnek az olajipari beruhĂĄzĂĄsok, amelyek szĂźksĂŠgesek volnĂĄnak a 2013 utĂĄni ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg garantĂĄlĂĄsĂĄhoz. Abdalla el-Badri, a NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg minapi nyilatkozatĂĄra reagĂĄlt, amelyben a szervezet szĂłvĂĄ tette, hogy az olajtermelők halogatjĂĄk infrastruktőrĂĄlis, ĂŠs kutatĂĄsi befektetĂŠseiekt, amiĂŠrt is belĂĄthatĂł időn belĂźl csĂśkkenhet a kĂ­nĂĄlat a piacon, ĂŠs ez ĂĄremelkedĂŠshez vezethet. Az Opec főtitkĂĄra jelezte, mĂĄrcius 15-i, bĂŠcsi talĂĄlkozĂłjukon, a tagorszĂĄgok vezetői „minden opciĂłt megvizsgĂĄlnak majd”, de nem eerősĂ­tette meg, hogy tovĂĄbbi termelĂŠscsĂśkkentĂŠst fontolgatnĂĄnak.

A főtitkĂĄr a diha-i gĂĄzkonferenciĂĄn, hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgeknek nyilatkozva emlĂŠkeztetett, hogy legutĂłbbi, algĂŠriai talĂĄlkozĂłjukon, december elejĂŠn napi 4,2 milliĂł hordĂłs termelĂŠscsĂśkkentĂŠstől ĂĄllapodtak meg. EnnĂŠl azonban markĂĄnsabb lĂŠpĂŠsre volna szĂźksĂŠg a főtitkĂĄr szerint, a piacon ugyanis jelentős kĂŠszletek halmozĂłdtak fel.

A jelenlegi, 40 dollĂĄr kĂśrĂźli ĂĄrak nem megfelelőek, a szĂźksĂŠges olajipari beruhĂĄzĂĄsokhoz – jelentette ki hatĂĄrozottan Abdalla el-Badri. HozzĂĄtette: nlhĂĄny projektet mĂĄr elhalasztottak, ĂŠs szerinte 2013 utĂĄn bizonyosan lesznek ellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄk.