close
A tengeri olajkitermelés veszélyeit csökkentené az EU
Egyéb - Olaj

A tengeri olajkitermelés veszélyeit csökkentené az EU

Új biztonsĂĄgi szabĂĄlyokkal igyekszik csĂśkkenteni az EurĂłpai UniĂł a tengeri olaj- ĂŠs gĂĄzkitermelĂŠs jelenleg “elfogadhatatlanul nagy” veszĂŠlyeit

A javasolt Ăşj szabĂĄlyozĂĄsnak kĂśszĂśnhetően lĂŠtrejĂśnne egy folyamatosan frissĂźlő eurĂłpai kockĂĄzatĂŠrtĂŠkelĂŠsi rendszer, amely figyelembe veszi az Ăşj technolĂłgiĂĄkat, a tudomĂĄny fejlődĂŠsĂŠt ĂŠs az Ăşj veszĂŠlyeket. Az Ăşj szabĂĄlyok kiterjednek az engedĂŠlyezĂŠsre, a fĂźggetlen ellenőrzĂŠsre, a kĂśtelező vĂŠszhelyzeti terv kĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre, felelőssĂŠgre, az ĂĄtlĂĄthatĂł műkĂśdĂŠs biztosĂ­tĂĄsĂĄra. Jelenleg az EU-ban ĂŠs NorvĂŠgiĂĄban termelt olaj tĂśbb mint 90 szĂĄzalĂŠka, a gĂĄz tĂśbb mint 60 szĂĄzalĂŠka tengeri kitermelĂŠsből szĂĄrmazik.

Az eurĂłpai vizeken 1000-nĂŠl is tĂśbb tengeri olaj- vagy gĂĄzkitermelő lĂŠtesĂ­tmĂŠny Ăźzemel. A javaslatot bejelentő biztos, az energiaĂźgyi kĂŠrdĂŠsekĂŠrt felelős GĂźnther Oettinger hangoztatta: “nem engedhetjĂźk meg azt, hogy bekĂśvetkezzĂŠk egy olyan baleset, mint amilyen tavaly a Deepwater Horizon fĂşrĂłtoronyĂŠ volt a MexikĂłi-ĂśbĂślben”. Janez Potocnik kĂśrnyezetvĂŠdelmi biztos hozzĂĄtette, a javaslat azt is mutatja, hogy az EU leszűrte a tapasztalatokat az emlĂ­tett katasztrĂłfĂĄbĂłl.

Â