close
Tíz-tizenötezer kkv válthat idén energiaszolgáltatót
Áram - Egyéb

Tíz-tizenötezer kkv válthat idén energiaszolgáltatót

A nagy cĂŠgek utĂĄn most a kis-, illetve kĂśzepes vĂĄllalatok kĂśrĂŠben is megindult a mozgolĂłdĂĄs az ĂĄrampiacon. Nem vĂŠletlenĂźl, hiszen egy jĂł vĂĄltĂĄssal akĂĄr 15-20 szĂĄzalĂŠkkal is csĂśkkenthetik villamosenergia-kĂśltsĂŠgeiket azok, akik ĂĄramszolgĂĄltatĂłt cserĂŠlnek. Az Alteo Nyrt. felmĂŠrĂŠse szerint ebben az ĂŠvben a kkv-k kĂśzĂźl 10-15 ezer kĂŠszĂźl szolgĂĄltatĂłvĂĄltĂĄsra.

Az Alteo bő száz, 2011. január elsejével váltani készülő kis-, illetve közepes céget vizsgált, jellemzően olyan vállalatot, amely eddig nem váltott kereskedőt, vagy csak korlátozott versenyben vett részt. A villamosenergia-költség legerőteljesebb mérséklődésére azok a cégek számíthatnak, amelyek éves áramfogyasztása 100 és 200 ezer kilowattóra között van: náluk 9,05 százalék az átlagos várható csökkenés.

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt az említett kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. E tekintetben az elmúlt időszakban változás ment végbe, mind több kisebb cég vág neki a szolgáltatócserének. Felmérések szerint idén 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

A szabad piacon megvásárolt villamos energia volumene az elmúlt években dinamikusan nőtt, a válság sem lassította jelentősen ezt a folyamatot. Jelzi ezt, hogy a 35 terawattórás éves villamosenergia-fogyasztásnak ma már csak kétötöde egyetemes szolgáltatás, háromötöd a szabad piacon keresztül njut el a fogyasztókhoz – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, az energiainfo.hu-nak.

Mindezzel együtt tapasztalható a változtatástól való egyfajta ódzkodás is a kis-, illetve közepes vállalatok egy részénél. Az aggodalmak egy része az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódik, annak ellenére, hogy a szolgáltatócsere az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű. Pedig az egyetlen nagyobb változás az lehet, hogy a korábbi egy helyett két számlát kap a fogyasztó: egyet az elosztói engedélyestől a rndszerhasználati díjról, egyet pedig a kereskedőtől a valós fogyasztásról.

BĂĄr az utĂłbbi ĂŠvekben valĂłban meredeken zuhant az ĂĄram tőzsdei ĂĄra, a szakember szerint a gyilkos ĂĄrversenynek gĂĄtat szabnak a fogyasztĂĄson tĂşli dĂ­jak ĂŠs adĂłterhek. A jelenlegi szabadpiaci villamosenergia-ĂĄtlagĂĄrak a rendkĂ­vĂźl erős szolgĂĄltatĂłi verseny ĂŠs az intenzĂ­v fogyasztĂłi piac miatt csak igen mĂŠrsĂŠkelt ĂĄrrĂŠst tartalmaznak – ĂŠrcel az Alteo vezĂŠrigazgatĂłja. A villamos energia felhasznĂĄlĂł ĂĄltal fizetett teljes ĂĄrĂĄnak rĂĄadĂĄsul mintegy 40 szĂĄzalĂŠka „hatĂłkĂśrĂźnkĂśn” kĂ­vĂźli, rendszerhasznĂĄlati ĂŠs egyĂŠb dĂ­j, a vĂĄlsĂĄgadĂł ennek ellenĂŠre terheli – folytatja ifjabb ChikĂĄn Atila -, ami tovĂĄbb mĂŠrsĂŠkli a magĂĄn az ĂĄramĂĄron elĂŠrhető ĂĄrrĂŠst. Ami egyĂŠbkĂŠnt a felvĂĄsĂĄrlĂłi ĂĄrat illeti, a tőzsdei ĂĄrak valĂłban drasztikusan estek az elmĂşlt időszakban, ĂĄm figyelembe kell venni, hogy egy szolgĂĄltatĂł energiamixĂŠben szĂĄmos egyĂŠb, kĂśtelező elem (pĂŠldĂĄul KÁT-os ĂĄram) is van, ami ĂŠrzĂŠkelhetően emeli az ĂĄtlagĂĄrat. A teljes ĂĄramĂĄron belĂźl kevesebb, mint a fele az, amire valĂłban hatĂĄsunk van.