close
Termelési rekordokat döntöget egy idős atomerőmű Wasthington államban
Atom - Egyéb

Termelési rekordokat döntöget egy idős atomerőmű Wasthington államban

Két váratlan kiesés ellenére is rekord m,ennyiségű, 9.6 milliárd kilowattóra villamos-energiát állított elő a Washington állambeli, Richland közelében működő atomerőmű, ami fennállása óta a legnagyobb mennyiség. Az előző rekordot 2014-ben állíotta be a nukleáris létesítmény, 9,5 milliárd kilowattórával.

Harminckét éve üzemel folymatosan az állami alapítású Energy Northwest kezelésében lévő Columbia Generating Station, amely az elmúlt hat évben folyamatosan növelni tudta teljesítményét, technikai ésszervezeti változások eredméyneként- írja a Forbes internetes kiadása. A teljesítmémny növekedéséhez a karbantartások jobb tervezése és ütemezése is hozzájárult.

A hatékonyság fontos tényezőjeként említi a Forbes az üzemanyaggazdálkodásban rejlő előnyöket, a nagy enertgiasűrűséget, vagyis, hogy a Columbia generating Station a 20 tonna üzemanyagának mindössze 5 százalékát használta fel tavaly, az említett 9,6 milliárd kilowattórányi áram előpállítására. Ezzel szemben egy ugyanebben az államban működő szénerőműnek 5 millió tonna szénre volna szüksége ehhez az árammennyiséghez, és cseppet sem mellesleg 10 millió tonna széndioxidot bocsánata a légkörbe ennyi áram előállítása során.