close
Négy éven belül leállítják New York atomerőművét
Áram - Atom - Egyéb

Négy éven belül leállítják New York atomerőművét

A következő években leállíthatják a New Yoork-tól mindössze 30 kilométerre lévő Indian Point atomerőművet, amely több, mi t negyven éven át volt a Nagy Alma áramellátásának legfontosabb biztosítéka.

Az erőművet New York állam kormányzója nemrég időzített bombának nevezte a New York Tomes-ban, majd a napokban bejelentette: megállapodásra jutot az erőművet üzemeltető Emtergyvel, hogy 2021-ig leállítják a két reaktort. Tizenöt éve próbálom elérni az erőmű leállítását – tette hozzá Andrew Cuomo, aki szerint fontos kockázastot sikerül megszüntetni ezzel a lépéssel – emlékeztet a korányzó szavaira az oilprice.com.

A kormányzó azt várja, hogy az alacsony karbonintenzitású nukleáris kapacitás helyére energiahatékony és zöld források lépnek majd, és az atomreaktorok helyettesítése nem növeli New York állam széndioxid-kibocsátását. Ugyanakkor sokan kételkednek benne, hogy a 2 gigawattnyi nukleáris kapacitás tisztán pótolható, fosszilis források nélkül. A kormányzó ugyan nem szeretné, ha a földgáz visszatérne New York áramellátásának bázisaként, kézenfekvőnek tűnik a Marcellus palagázmező termelésének erőművi hasznosítása – említ egy fontos, bár foosszilis alternatívát az olajipari portál elemzője. Egyes szakértők szerint ugyanis nincs elég zöldenergia projekt “a csőben”, hogy időben üzembe álljanak, és biztostsák a megapolisz áramellátását.