close
Szélenergiával stabilizálja a rendszert az E.ON
Megújuló

Szélenergiával stabilizálja a rendszert az E.ON

Miközben Magyarországon gyakorlatilag betiltották a szélerőművek építését – arra hivatkozva, hogy azokat a villamos energia hálózatra engedve túl költségessé válhatna a rendszer egyensúlyban tartása – az E.On odahaza éppen azt bizonyítja, hogy szélenergiával is stabilizálható az elektromos hálózat – írja a HVG.

A hálózat stabilitása és a biztonságos energiaellátás szempontjából mindeddig gondot okozott, hogy a szélenergia hálózatba történő betáplálása ingadozó. Most fordult a kocka: az E.On bejelentette, hogy szélenergiával stabilizálja a németországi elektromos hálózatot. Mindezt azzal az elvben egyszerű “trükkel” éri el, hogy az erre használt szélerőműparkot a rendszerbe engedés előbb saját virtuális erőművébe integrálja – olvasható a HVG beszámolójában.

Műszakilag alig egy éve lehetséges a szélerőművek által termelt energiával részt venni az energiavezérlési piacon. A „lehetséges betáplálás” módszerével az átviteli hálózati rendszerirányítók azonban olyan szabványosított szabályokat hoztak létre, ami lehetővé teszi a szélenergia eképpeni forgalmazását. Az eljárás gyakorlati tesztelése máris folyamatban van, sőt, az E.Onmár céget is kreált hozzá: az E.On Connecting Energies lesz az egyik első olyan energiavállalat, mely részt vesz a kísérleti projektben – derül ki a HVG összefoglalójából.