close
Megmarad a kedvezményes áfakulcs
Egyéb - Távhő

Megmarad a kedvezményes áfakulcs

A csatlakozási tárgyalások előrehaladtával már ismert, hogy Magyarország fenntarthatja a távfűtésre és a főbb fűtőanyagokra vonatkozó áfakulcskedvezményét – olasható a Világgazdaság Energiavilág mellékletében.

Elektromos energiára és földgázra Magyarországnak csupán kérvényeznie kell az áfakulcskedvezményt. Faszén, távhő és tűzifa esetében pedig 2007 végéig tárgyalásos alkuk révén maradhat érvényben 25 helyett a 12 százalékos tétel.

Az Európai Unió tagállamaira vonatkozó 77/388-as irányelv értelmében a hozzáadott érték típusú adók esetén csak két kulcs létezhet. A kedvezményes kategóriába tartozó termékeket és szolgáltatásokat nevesítő “A” mellékletben azonban nem található a Magyarországon jelenleg 12 százalékos áfával terhelt faszén, távhő, tűzifa, földgáz és elektromos energia. A küszöbönálló csatlakozással várt ellentmondást alapvetően két jogi megoldás révén a közelmúltban sikerült rendezni.

A földgáz és az elektromos energia esetében az unió tagállamainak lehetőségük van kérvényezni az Európai Bizottságnál, hogy az országban használt kedvezményes áfakulcsot alkalmazhassák. A hozzájárulást a bizottság rendszerint megadja. Ennek alapján jelenleg Írországban 12,5, Olaszországban 10, Görögországban 8, Luxemburgban 6, az Egyesült Királyságban pedig 5 százalékos, kedvezményes áfával terhelik az elektromos áramot és a földgázt egyaránt. Portugália csak a villanyáram esetén kért mentességet, így a kulcs ott is 5 százalék, Franciaország és Spanyolország viszont földgáz esetében kért kedvezményt. A kulcs itt tehát 5,5, valamint 7 százalékos, azzal a megkötéssel, hogy a spanyolok a kedvezményt csupán a palackos földgáz kapcsán veszik igénybe. Magyarország így a csatlakozási tárgyalásokon már jó előre jelezte, hogy szintén élni kíván ezzel a lehetőséggel, amit a tagországok második közös álláspontja tudomásul is vett – mondta a Világgazdaság kérdésére Pénzely Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. (Teljes cikk a mellékletben.)


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.