close
Különleges akkumulátor üzemeltetési technológiát fejlesztett a Solver Unió Kft.
Megújuló

Különleges akkumulátor üzemeltetési technológiát fejlesztett a Solver Unió Kft.

Az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbítását, és ezzel a veszélyes anyagok okozta környezetterhelés csökkentését szolgáló speciális üzemeltetési rendszer fejlesztésén dolgozik a Solver Unio Kft. A Norvég Alap által is támogatott projekt célja egy olyan, szerver alapú, töltés- és üzemeltetés-felügyeleti mikromenenedzsment szabályozó rendszertechnológia és eljárásrend (BMMR) létrehozása, amely az akkumulátorok üzemeltetését a pillanatnyi állapotuk figyelembevételével, valamint számos lényeges környezeti tényezővel együtt optimalizálja, és minderről realtime adtszolgáltatást nyújt a felhasználónak. A BMMR így alkalmas arra is, hogy a környezetvédelem fontosságát szem előtt tartva, zöldipari innovációként jelenjen meg a piacon.

A leginkább a szünetmentes tápegységekként, valamint a villamos meghajtású járművekben használt ólom-savas akkumulátorok várható üzemideje (ciklusideje) a legtöbb esetben a gyártók által megadott névleges üzemidőnél lényegesen rövidebb. Ennek jellemzően a nem megfelelő üzemeltetés, karbantartás és töltési eljárás az oka. Ezek az akkumulátorok azonban az általános várható üzemidőnél hosszabb ideig is képesek a megfelelő működésre – közelítve a gyártói névleges üzemidőt – amennyiben a töltési-merítési eljárás, a karbantartás és a környezeti tényezők az élettartam során optimálisak.

A BMMR technológia két fő területen képes akkumulátorok élettartamának meghosszabbítására. Egyerészt a jelentős szünetmenetes kapacitással rendelkező vállalatoknál (távközlés, erőművek, bankok) és közintézményeknél (kórházak) a meglévő akkumulátorok és azok környezeti paramétereit monitorozva, valamint a szükséges beavatkozásokat automatizált módon elvégezve optimális működést biztosíthat. Másrészt a villamos meghajtású járműveket (targoncák, villamos hajtású személy és teherszállító járművek) alkalmazó szervezetek, a BMMR technológia révén képesek a járműakkumulátoraik használati módját és töltöttségi állapotát realtime felügyelni, vagy épp az állapothoz optimálisan illeszthető töltési mechanizmust alkalmazni, ezzel akár 20 százalékkal is növelve az akkumulátorok élettartamát. A kulcselem mindkét területen a szerver és eszközoldali realtime diagnosztika, az automatizált vezérlő beavatkozás és regeneráció lehetősége.

Az ólom-savas akkumulátorok környezetterhelési potenciálja igen magas. Az optimális használattal megnövelt élettartam csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét. A fejlesztési projekt környezetvédelmi jelentősége ennélfogva az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása révén kiemelkedő, emellett pedig a beszerzésük kapcsán keletkező költségek csökkentését is elősegítheti az azokat alkalmazó szervezetek számára.

A fejlesztés a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásal valósult meg, a „Zöld ipari innováció” program keretében.