close
Kilencszázezer új állást hozhat a téli csomag
Hatékonyság - Megújuló

Kilencszázezer új állást hozhat a téli csomag

A tavaly novemberben ismertetett uniós energiapiaci szabályozási csomag, az úgynevezett téli csomag a tervek szerint 900 ezer új munkahelyet teremt a közösség országaiban, miközben közelebb visz a közösség klímavédelmi céljaihoz – ismerik el elemzők.

A villamosenergia piacon és a megújulók piacán alapvető változásokat hoz a téli csomag piaci megfigyelők szerint. Az Európai Bizottság egyik kiemelt célja az új szabályozással, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenjen a közösség országainak kibocsátása, mnem fékezve az unió gazdasági modernizációját és a munkahelyteremtést. A megújulók további támogatása mellett fontos szerepet kap a hatékonyság javítása is, a felhasználásban és a termelésben egyaránt. A zöldenergia cél közösségi átlagban 27 százalék, aminek meghatározó részét az árampiacon fogjuk látni a bizottság elképzelései szerint. A hatékonyságot 2030-ra 30 százalékkal magasabb szintre emelnék, szemben a korábban kitűzött 27 százalékkal.

A bizottság szakéőrti arra számítanak, hogy a téli csomag véfgrehajtása 900 ezer új munkahelyet teremt majd, és 190 milliárd euróval növelni a közösség GDP-jét 2030-ig,és csaknem évi 170 milliárd eurónyi befektetést jelent a közösség országaiban.