close
Kevesebbet többért forgalmazott az Aral
Egyéb - Olaj

Kevesebbet többért forgalmazott az Aral

Tavaly 20 százalékkal 52 milliárd forintra növelte forgalmát az Aral Hungária Kft., ezzel a piac mintegy 7,6 százalékát birtokolta. A német E.on-csoporthoz tartozó cég egyben 2 százalékkal több kenőanyagot értékesített.
Az idén tízéves Aral Hungária Kft. a múlt évben az elsők között teljesítette azokat a töltőállomásoknak előírt környezetvédelmi normákat, amelyek 2003-tól lesznek kötelezőek, s élenjárt a motorbenzinek adalékolásában is. A német társaságnak Magyarországon 59 töltőállomása van, ezek tavaly 3,4 százalékkal kevesebb benzint és 1,8 százalékkal kevesebb gázolajat értékesítettek. Forgalmuk értékben mégis 20 százalékkal bővült, és éves szinten 52 milliárd forintot tett ki. Hálózata és forgalma szempontjából a társaság mintegy 7,6 százalékos piaci részesedéssel bír a magyarországi üzemanyag-kiskereskedelemben. Miközben a Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikai adatai szerint az országos kenőanyag-felhasználás 8 százalékkal csökkent, az Aral 2 százalékkal növelte eladását. Összesen 2700 tonna kenőanyagot értékesített, ennek hatvan százalékát közlekedési célra, a többit ipari felhasználásra.
Jochen Blum, az Aral Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy folyamatosan nő a benzinkutakon üzemelő üzletek jelentősége. Ezek az egységek tavaly 3 milliárd forintos bevételt hoztak, 30 százalékkal többet az előző évinél. Ez idő szerint 30 ezer Aral csipkártya van használatban üzleti ügyfeleknél, akik ez évtől a nemzetközi forgalomban 14,5 ezer, benzinkútnál használható Routex kártyához is hozzájuthatnak. Mintegy 20 ezer magánautós is használ Aral csipkártyát.
Az Aral AG. 2000-ben 29 millió tonna üzemanyagot értékesített, teljes forgalma meghaladta a 20 milliárd eurót. Összesen 3000 töltőállomást üzemeltetnek Európában, amelyből 2600 Németországban működik, ez 20 százalékos piaci részesedést jelent számukra.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.