close
Iráni LNG-vel mérsékelné Brüsszel az orosz kitettséget
Egyéb - Gáz

Iráni LNG-vel mérsékelné Brüsszel az orosz kitettséget

Tíz even belül Irán lehet az EU legfontosabb földgázellátója, legalábbis ezzel számolnak brüsszeli illetékesek a perzsa állam nukleáris programjával kapcsoaltos nyári, nemzetközi megállapodással összefüggésben. Az Európai Bizottság úgy számol, hogy 2030-tól évi 25-35 milliárd köbmétert földgázt szállíthat a kontinensre, amivel felzárkózhat Észak-Afrika mellé, és jelentős mérékben csökkentheti az orosz importfüggőséget.

Az már az iráni nukleáris programra vonatkozó nemzetközi megállapodás megkötése után nyilvánvaló volt, hogy az egyezség a világ szénhidrogén piacán is jelentős változásokat eredényezhet. Irán az olaj és a földgáz világpiacán is ismét meghatározó exportőrré léhet elő, hiszen mindkét nyersanyagfajtából rendkívül jelentős tartalékokkal rendlkezik. Nem meglepő, hogy az európai energiapipar vezető vállalatai igyekeznek megerősíteni pozícióikat Iránban.

Szeptember közepén az EB energiaügyi biztosa külön kozultációt folytatott az RWE, az E.ON, a BP, a Shell, a Repsol, a Total, az Emgie, és a Statoil vezetőivel, az iráni lehetőségekről. Az a terv, hogy az európai cégek az amerikai és kínai befektetőket megelőzve tudjanak élni az iráni lehetőségekkel – mondta a The Wall Street Journalnak egy brüsszeli illetékes. Az európai cégek a startvonalon állnak, nyilatkopzta egy elemző az üzleti lapnak, és arra várnak, hogy irán teljesítse a megállapodásban vállaltakat, ami feltétele a a gazdasági együttműködést akadályozó szankck eltörlésének. Ez legkorábban a jövő év elején várható. Eközben a hírek szerint a színfalak mögött már folyik az egyeztetés, hogy a kérdéses földgázmennyiség milyen formában érkezik majd Európába, nagyobbrészt valószínűleg LNG-ként, Spanyolországon keresztül.

Ágazati elemzők emlékeztetnek, hogy Irán már jó ideje komoly erőfeszítéseket tesz, olaj és földgázkészleteinek értékesítésére, és elsősorban Ázsia felé kacsintgat, mert az Európainál ígéretesebbnek tartják. Az iráni állami gázexport társaság vezetője ugyanakkor nemrég annak a reményének adott hangot, hogy a szóbanforgó 30 milliárd köbméternyi födlgáz európai exportjáról öt éven belül létrejühet a megállapodás.