close
Visszafordultak az olajárak
Egyéb - Olaj

Visszafordultak az olajárak

A hét elején már úgy tűnt, fellélegezhetnek az OPEC tagországok és úgy általában az olajtermelők, de szerdán este már látható volt: a világpiaci olajárak emelkedése csak átmeneti volt, az Egyesült Államok olajtartalékaira vonatkozó adat – növekedést mutatnak a számok – ismét lejtőre küldte a nyersanyagárat. Magyar idő szerint szerdán este a WTI jegyzése 48 dollár alatt járt.

Hétfőn, kedden még arról szóltak a hírek és elemzések, hogy az olajipari beruházások visszafogása, a kereslet szerény, de mégiscsak kimutatható növekedése egyértelműen az áremelkedés irányába mutat, és az Opec főtitkára és több nagy multinacionális olajvállalat vezetői is közeli és ahtározott áremelkedést vízionáltak. A látomás hamar szertefoszlott, már szerdán megtorpant a növekedés, és a vezető tőzsdei hírportálok táblázataiban piros, lefelé mutate háromszögek jelentek meg ismét a nyersolajtípusok soraiban.

Ehhez mindössze annyi keleltt, hogy megjelenjenek a számok az USA aktuális kőolajkészleteire vonatkozóan. Ezek szerint pedig 3,1 millió hordóval, 461 millió hordóra gyarapodott a készlet. A növekedés meghaladta az elemzői várakozásokat, a szakértők valahol 2,5 millió hordó körül várták a gyarapodást, a The Wall Street Journal összegzése szerint. Az üzemanyag készletek is gyarapodtak, a dízeltartalék viszont mérséklődött.

Piaci elemzők már szeptemberben úgy vélték, hogy a piac telítettsége nem fog oldódni. Igaz ugyan, hogy amint az olajkartell vezetői, és az OPEC-en kívüli termelők is emlegették, a beruházások visszafogása lassan a kínálat csökkenését fogja eredményezni – az olajipar 2015-ben 22 százalékkal mérsékelte ráfordírtásait -, miközben napin 1,3 millió hordóval növekedett a világ olajigénye. Eközben azonban a finomítói felhasználás visszaesése prognosztozálható menetrendszerűen, hiszen vége a nyári autos szezonnak. Az Egyesült Államokban a finomítók 87,5 százalékos kapacitással működtek az előző héten, ami csökkenés a megelőző hét nap 89,8 százalékos szintjéhez képest.

Pedig kedden 50 dollár fölé került a Bret típusú, Északi-tengeri kőolajfajta jegyzése a New York-I parketen, ami komoly bizakodásra adott okot az olajtermelők körében. Az áremelkedés egyértelmeűen azzal volt magyarázható, hogy a szerdán készletadatokat közlő Energy Information Administration lefelé módosította az USA kőolajtermelésére vonatkozó idei és 2016-os prognózisát. Egyes elemzők egyenese arról kezdtek beszélni, hogy Szaúd-Arábia legyőzte a mindeddig igen rugalmasnak és az alacsony áraktól sérthetetlennek tűnő amerikai palaolajtermelést. Ez persze még így is lehet, hiszen a szerda esti árcsökkenést az amerikai készlet adatok indították, de azért azt világosan megmutatta az elmúlt néhány nap, hogy az olajárak változatlanul igen volatilisek, és igen érzékenyen reagálnak mindenféle információra, és korántsincs arról szó, hogy lefelé nem lenne már tér.