close
Indiában épít hálózatot az ABB
Áram - Egyéb

Indiában épít hálózatot az ABB

Az ABB – együttműködésben az indiai országos villamosenergia-hálózat üzemeltetőjével, a Power Grid Corporation of India Limiteddel (POWERGRID)- 640 millió dollár értékű megaprojekt kivitelezésére kapott megbízást. A projekt keretében a cég olyan nagyteljesítményű távvezeték-összeköttetést szállít, amely több mint 80 millió ember biztonságos áramellátást képes biztosítani. A Raigarh-Pugalur-távvezeték 800 kV-os ultra-nagyfeszültségű egyenáramú (UHVDC) rendszer, amely a közép-indiai Raigarh-t köti össze a dél-indiai Tamil Nadu államban található Pugalurral – tudatta közleményében az ABB. 

1830 km-es hosszával a távvezeték a világ leghosszabb ilyen létesítményei közé tartozik majd. A több mint hat nagy erőmű energiatermelésével vetekedő 6000 megawattos teljesítményével a távvezeték több mint 80 millió indiai áramszükségletét tudja majd fedezni. A hő- és szélenergiát integráló kétirányú távvezeték több ezer kilométeres távolságban lévő, nagy energiaigényű fogyasztási központokba szállítja majd az áramot, és olyan időszakokban is javítja a déli régió áramellátásának biztonságát, amikor a szél ereje gyenge. A távvezeték másik feladata, hogy tiszta energiát szállítson északra, amikor a szélerőművek többletenergiát állítanak elő – áll az ABB közleményében.

„Az ABB nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy az intelligens távvezeték-építési projekt keretében partneri kapcsolatra léphet a POWER GRID-del” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Az ország jelentős növekedési ütemének támogatására az indiai kormány kiemelt prioritásnak tekinti az ország energiafogyasztási centrumainak elektromossággal való megbízható ellátását. Az India ipari fejlesztése mellett magát már több mint egy évszázada elkötelező, a helyi gyártásban erős jelenlétére támaszkodó ABB ezzel az új távvezetékkel az energetikai forradalom előnyeit szállítja az szubkontinensre. A legmodernebb UHVDC technológiánkkal intelligens és megbízható módon nagy távolságokon keresztül megteremthető a megújuló és hagyományos áramellátás közötti egyensúly.” 

Az ABB, globális piacvezető és preferált partnerként világszerte támogatja a közüzemi cégeket és a villamosenergia-hálózatok üzemeltetőit az erősebb, intelligensebb és zöldebb villamosenergia-hálózatok létesítésében, hogy kiaknázhassák az energetikai és a 4. ipari forradalom kínálta lehetőségeket. Az ABB Energetikai Hálózatok divíziója, amely egyben a megaprojekt kivitelezője is, világszerte vezető szerepet tölt be ebben a piaci szegmensben – olvasható a sajtóanyagban.

„A Next Level stratégiánkkal összhangban elköteleztük magunkat, hogy a HVDC-hez hasonló csúcstechnológiai megoldások szállításával elősegítsük a megújuló energiák integrálását, a villamosenergia megbízható és hatékony szállítását, és az elektromossághoz való hozzáférés biztosításával javítsuk az emberek életszínvonalát” – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójának vezetője. „A nagy presztízsű projekt kivitelezése során messzemenően igénybe vesszük és kiaknázzuk az Indiában lévő helyi gyártói és tervezési bázisunkat és a jól bevált partneri kapcsolatunkat konzorciumi partnerünkkel, a BEHL-lel.”
Az ABB a HVDC technológia szállítása terén komoly referenciával rendelkezik Indiában, ahol 25 évvel ezelőtt, 1989-ben, a Vindhyachal projekt keretében vezette be a technológiát. A Raigarh-Pugalur távvezeték építése az ABB hatodik HVDC projektje Indiában.

A projekt a második UHVDC-rendszer kiépítést jelenti. Az első az a több végpontú Norht-East Agra távvezeték volt, amelyet részben már feszültség alá helyeztek, a kivitelezése pedig a befejező szakaszba ért. A kulcsrakész projekt tervezést, gyártást, szállítást, szerelést és üzembe helyezést foglal magában. A szállítandó nagyberendezések körébe komplett, transzformátorokat, konverterszelepeket, hűtőrendszereket, védelmi-, irányítástechnikai technológiákat tartalmazó UHVDC állomások tartoznak.

Az UHVDC villamos erőátvitel az ABB által 60 éve kikísérletezett HVDC technológia továbbfejlesztését jelenti. Az ABB napjainkig 110 HVDC projekt kivitelezését nyerte el, amelyek több mint 120 000 MW kiépített kapacitást képviselnek, illetve a világszerte üzembe helyezett HVDC rendszerek körülbelül felét teszik ki.

A HVDC távvezetékek jól szolgálják a földvédelem ügyét is, mivel az alternatív megoldáshoz képest egyharmad a helyigényük. Ebben az esetben megközelítőleg 244 négyzetkilométernyi területet sikerül megkímélni, amely Bengaluru területének közel egyharmadával, illetve Kuala Lumpur teljes területével egyenlő. A megaprojektben olyan technológiák is alkalmazásra kerülnek, amelyek segítségével minimálisra csökkenthető az átviteli alállomások helyigénye.
A projekt teljes volumene meghaladja a 840 millió dollárt; a rendszer kiegészítő létesítményeinek kivitelezését az ABB konzorciumi partnere, a BHEL (Bharat Heavy Electrical Limited), a vezető indiai állami cég végzi majd. A megrendelés 2016 negyedik negyedévében érkezett.
A megaprojekt tervezett befejezési dátuma 2019.