close
Hét amerikai állam különmegállapodása a CO2 csökkentéséről
Áram - Egyéb - Emisszió

Hét amerikai állam különmegállapodása a CO2 csökkentéséről

Az Egyesült Államok hét észak-keleti szövetségi állama megállapodott, hogy korlátozza majd a helyi erőművek széndioxid-kibocsátását. A kezdeményezést, amit RGGI-nek (regionális üvegház-gázok kezdeményezése) neveztek el, 2009-től indítják és célja, hogy 2015-ig a hét államban kibocsátott szennyező gázok mennyisége évi 121 millió tonnával csökkenjen.

Távlati cél, hogy 2019-re a csökkentés aránya elérje a 10 százalékot. A hét állam, minként az EU 25 tagja, a kibocsátási kvótákkal kereskedhet majd. Az erőművek az általuk kibocsátott szennyezőgázokra saját kvótákat kapnak. Ám a kereskedésbe kevés kivétellel csak úgy léphetnek be, hogy a szennyezési kvóták negyedét eleve kötelesek maguknál visszatartani. A kvóták kereskedelmében keletkező pénz az energiatakarékos és kibocsátást mérséklő beruházások finanszírozására szolgáló alapba kerül. Ha az ár tonnánként 7 dollár fölé emelkedik majd, akkor az erőműveknek megengedett más államokban is finanszírozni kibocsátást csökkentő beruházásokat, legalábbis is a csökkenés nem nagyobb 5 százaléknál.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.