close
Szigorodik az uniós norma dízelautókra
Áram - Egyéb

Szigorodik az uniós norma dízelautókra

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta, hogy 2008 végétől a dízelüzemű autók csak szennyezőanyag-szűrővel közlekedhessenek az EU területén. A járműveknél így az egészséget veszélyeztető szennyező részecskék arányát négyötödével csökkenthetik. A javaslatot a tagállamok és az Európai Parlament is megvitatja még. Ha elfogadják, az új gépjárműtípusok esetében mintegy másfél éves türelmi idővel számolhatnak az autógyártók.

A bizottság szeptemberben tette közzé a levegőminőség javítására szánt teljes csomagtervét, mert évente 370 ezer ember hal meg a rossz levegőminőség miatt az EU-ban. Ezt a számot a csomagterv megvalósításával 230 ezerre akarják csökkenteni 2020-ig.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.