close
Hazaviszik a hasznot az áramszolgáltató társaságok
Egyéb - Olaj

Hazaviszik a hasznot az áramszolgáltató társaságok

Az áramszolgáltató cégek tavalyi nyereségük zömét idén is szétosztják. A társaságok meglehetősen “egyhangú” francia illetve német tulajdonosi struktúrája miatt, ez gyakorlatilag a nyereség kivitelét jelenti – írja szombati számában a Magyar Hírlap.
A Démász április 26-ára, az Émász április 24-ére hívta össze éves közgyűlését. A Démász vezetősége a közgyűlésen részvényenként 1420 forint osztalék kifizetését javasolja majd, ezáltal a cég 5,84 milliárd forintos adózott eredményének 90 százaléka kerülhet a részvénytulajdonosok számlájára. Az Émász igazgatósága részvényenként 560 forint osztalék, vagyis a 3,06 milliárd forintos adózott eredmény 56,4 százalékának kifizetését terjeszti majd a közgyűlés elé. A Dédász április 24-ei közgyűlésén a részvényesek várhatóan 2,362 milliárd forintos tavalyi nyereségből 2,086 milliárdot osztanak ki. Az Elmű április 25-én tartja éves rendes közgyűlését. Az igazgatóság javasolja, hogy a társaság 2000. évi 8,469 milliárd forint adózott nyereségéből 8,352 milliárd forintot osszanak szét a részvényesek között, és az eredménytartalékba 117 millió forint kerüljön. A Titász szintén április 25-ére hívta össze az éves rendes közgyűlését. Az eredmény-felosztási javaslat szerint a társaság 2000. évi 4,482 milliárd forint adózott nyereségéből 4,099 milliárdnyit fizet ki osztalékként, 382,9 millió forint pedig eredménytartalékba kerül. Az Elmű tehát részvényenként 1375 forint, a Titász 1200 forint osztalékot kíván fizetni.
Az áramszolgáltató cégek a korábbiakhoz hasonlóan idén is szétosztják gyakorlatilag teljes nyereségüket. Illetve igazából nem is szétosztásról van szó, hiszen a Démászt leszámítva a többieknél a nagytulajdonos általában a papírok legalább kétharmadát birtokolja. A Dédásznál az E. ON a papírok több mint 90 százalékát, a Titásznál több mint 80 százalékát tartja ellenőrzése alatt. Az Elműnél és az Émásznál a RWE közvetve vagy közvetlenül több mint 80 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az Édásznál a Démász nagytulajdonosa, a francia EDF az E. ON-nal együtt több mint 80 százalékos pakettel rendelkezik.
Tegnap tette egyébként közzé egy sor más tőzsdei társaság is közgyűlési meghívóját. Eszerint a Pannonplast részvényenként 100 forint osztalék kifizetését javasolja 2000. évi nyereségéből, a Rába igazgatósága pedig április 13-áig teszi közzé eredményfelosztási javaslatát. A Zwack tavalyhoz hasonlóan 750 forint, a Globus 200 forint részvényenkénti osztalékot javasol kifizetni, a Pick az Inter-Európa Bankhoz hasonlóan nem közölt osztalékjavaslatot a pénteken megjelent közgyűlési meghívójában.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.