close
Az E.ON Ausztriába készül
Egyéb - Olaj

Az E.ON Ausztriába készül

Az ebben az évben esedékes osztrák energiapiaci liberalizáció jelentős változásokat vetít előre. A német E.ON osztrák részvételre számítva kész létrehozni Európa legnagyobb vízenergia-termelő vállalatát, közben az ágazat jelentős elbocsátásokkal kénytelen számolni – írja a Világgazdaság.
A német E.ON és az osztrák piacon az októberi nyitásig monopóliumként működő energiaszövetség ausztriai székhellyel vegyes vállalatot szándékszik létrehozni a Capital című német gazdasági magazin értesülése szerint. A vállalkozás így a kontinens legnagyobb környezetbarát energiatermelője lehetne évi 35,5 milliárd kilowattóra kapacitással. Az E.ON ausztriai piacszerzési törekvéseire utal az a feltételezés is, amely szerint az osztrák állami tulajdonú EVN részvényeinek 27 százalékára ajánlatot tevő vállalatok mögött is a német energiaóriás áll. Bár az adásvétel megvalósulása még kérdéses, azért jelzésértékű, hogy az E.ON nemrég egyetlen önálló kft.-be szervezte a jelenlegi 126 vízi erőművét.
A döntést a hét végén esedékes, miniszteri részvétellel zajló értekezlettől várják. Az osztrák állam illetékesei ugyanis elmondták, hogy a német kézbe adás csupán egy a számos más lehetőség között, és a legmagasabb vételár kialkudása mellett a legszívesebben hazai vállalatok tulajdonába adnák az EVN meghirdetett részvénycsomagját.
A piacnyitás közeledésével az ágazatban 400 ember azonnali elbocsátásával számolnak, és a lakástámogatásból, kedvezményes áramárakból és pótlólagos betegbiztosításból álló szociális csomagról további 2400 alkalmazottnak kell lemondania Ausztriában.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.