close
Folytatódik az áramárvita
Áram - Egyéb

Folytatódik az áramárvita

Mostanáig nem kapott választ a Magyar Villamos Művek (MVM) azokra a levelekre, amelyekben a területi áramszolgáltatókat szólította fel, hogy legkésőbb a hó végéig fizessék ki az energetikai társasággal szemben felhalmozott tartozásaikat. Így egyre valószínűbb, hogy az MVM hamarosan kénytelen lesz választott bíróság elé vinni az áramárvita ügyét – tudta meg a Népszava Tringer Ágostontól, az MVM Rt. kommunikációs osztályának a helyettes vezetőjétől.
A szolgáltatók MVM-mel szembeni tartozása ma már eléri az 5,3 milliárd forintot, s az áram-nagykereskedelmi cég kintlevősége a hó végéig várhatóan újabb 1,5 milliárd forinttal növekszik. A társaságok ugyanis az év eleje óta visszatartják a villamos művek által kiszámlázott összeg egy részét, mivel a januárban kihirdetett áramár-szabályozási rendeletben szereplő tarifáknál kevesebbet kívánnak fizetni az MVM-nek az elektromos energiáért. Azt is szeretnék elérni, hogy az MVM tárgyaljon velük a korábban kötött éves, illetve hosszú távú áramvásárlási szerződések módosításáról.
Úgy tudjuk: a szolgáltatók – miután az előző, februárban lebonyolított egyeztetések sikertelenül végződtek a napokban – immár a kormányzat bevonásával – szeretnének újabb tárgyalássorozatot indítani az MVM-mel, s ennek előkészítését meg is kezdték.
Az osztályvezető-helyettes elmondta: nem értesült a szolgáltatók megegyezési szándékáról. Kijelentette: az MVM kész ismét egyeztetni a társaságok képviselőivel. Addig azonban nem kíván tárgyalni az éves, illetve a hosszú távú szerződések módosításáról, amíg az országban működő hat területi áramszolgáltató nem fizette ki a tartozásait.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.