close
Felminősítette a magyar államadós besorolást egy japán hitelminősítő
Friss

Felminősítette a magyar államadós besorolást egy japán hitelminősítő

Felminősítette Magyarország államadósi besorolását a Japan Credit Rating Agency (JCRA) japán hitelminősítő kedden.

A devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát “BBB” osztályzatról “BBB pluszra” javította a JCRA. A besorolás kilátása stabil.
A forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát “BBB pluszról” “A mínuszra” emelte meg a hitelminősítő, az új besorolás kilátása stabil.
A JCRA tavaly február 17-én változtatott a magyar államadósság besorolásán: akkor csak a kilátást javította, stabilról pozitívra.
A japán hitelminősítő kedden ugyancsak javította, Magyarország hitelminősítésével azonos szintre emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) besorolását.
A JCRA keddi közleménye szerint Magyarország felminősítése azt tükrözi, hogy a kormány gazdaságpolitikája hatékonynak bizonyult, jelentősen javította az államháztartás és a pénzügyi rendszer helyzetét, amivel csökkentette a külső adósságot és megerősítette a gazdasági alapokat.
A JCRA arra számít, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik.
A JCRA besorolásában a BBB kategória minden osztályzata befektetésre ajánlott szintet jelent.
Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket és elemzéseket.