close
Felkészült a Főgáz az új fogyasztók ellátására
Egyéb - Gáz

Felkészült a Főgáz az új fogyasztók ellátására

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz tartozó Főgáz Zrt. felkészült a mintegy 1,3 millió fogyasztó átvételére az egyetemes szolgáltatói engedélyének visszavonását kérő két társaság ellátási területén – közölte az ENKSZ és a Főgáz az MTI-vel.

A közleményben felidézik: az elmúlt időszakban két társaság, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), így szükségessé vált felhasználóik további ellátásának biztosítása.
A Főgáz gázszolgáltatói tevékenységének országos kiterjesztésével a MEKH döntése esetén a Főgáz lehet Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés, illetve Zala, Somogy, Veszprém, valamint Tolna, Baranya, és Fejér megyékben a földgázfelhasználók egyetemes szolgáltatója.
A Főgáz hangsúlyozza, készen áll a két szolgáltató fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az érintett 12 megyében. Hozzáteszik, az átadás-átvétel az új szolgáltató kiválasztását követően hónapokat vesz majd igénybe.
Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemeli: a Főgáz ügyfeleinek száma a jövő év közepére meghaladhatja a kétmilliót, ezzel ő biztosíthatja a lakosság túlnyomó többségének földgázellátását.
Hozzátette, az ENKSZ megkezdte a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-üzletágának felépítését is, aminek kialakításával a nemzeti közműszolgáltatást választók számára a jövőben érezhetővé válik a szolgáltatások összehangolásában rejlő szinergiák eredménye és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartása.
Az ENKSZ az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek optimalizálása megtörténhet. Az optimális üzemméret és költséghatékonyság akkor érhető el, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. Az ENKSZ a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében – közölték.
A közlemény idézi Laczó Sándort, a Főgáz Zrt. vezérigazgatóját is, aki kifejti: az egyetemes szolgáltatási tevékenység országos kiterjesztése jelentős szakmai előrelépés a társaság működésében és a Főgáz kellőképpen felkészült az új fogyasztók ellátására.