close
Erre számíthatnak a GDF Suez és az E.ON ügyfelei
Egyéb - Gáz

Erre számíthatnak a GDF Suez és az E.ON ügyfelei

Két egyetemes szolgáltató fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz kérelemmel a földgáz szolgáltatói engedélyének visszavonása iránt.

A GDF Suez a 2015. március 18-án beadott kérelmét április 22-én visszavonta, majd az időközben életbelépett szabályozásnak megfelelően ismételten benyújtotta. Az E.ON Energiaszolgáltató kérelme április 24-én érkezett meg a Hivatalhoz. A MEKH mindkét esetben a Magyar Közlöny április 7-ei, 47. számában megjelent földgázellátásról szóló törvény módosításában, a 2015. évi XXXIV. törvényben foglalt szabályok szerint fog eljárni. Ez garantálja a fogyasztók ellátásának folyamatosságát.

A hatályos jogszabályoknak köszönhetően az ellátásbiztonság abban az esetben is garantált, ha egy egyetemes szolgáltató kivonul a piacról. A törvényben foglaltaknak megfelelően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonására irányuló kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvános felhívást intéz az engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatókhoz, hogy a közzétételt követő 20 munkanapon belül tegyenek nyilatkozatot arra, hogy az átadó egyetemes szolgáltató felhasználóit milyen időponttól vállalják ellátni.

A Hivatal a felhívásra beérkező ajánlatokat értékeli, és az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. A Hivatal a mérlegelés során előnyben részesítheti az átadó egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az átadó egyetemes szolgáltató területére.

Amennyiben a Hivatal felhívására egyetlen egyetemes szolgáltató sem ad ajánlatot vagy a beérkező ajánlatok vizsgálata alapján a Hivatal azt valószínűsíti, hogy az ajánlattevők egyike sem tudja biztosítani az átadó egyetemes szolgáltató felhasználói részére a földgázellátást, a Hivatal a körülmények mérlegelésével az összes egyetemes szolgáltatói engedélyes közül az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve kijelöl átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat.

Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe. A folyamatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal végig felügyeli, különös tekintettel a fogyasztók informálására.