close
Előrehozza óriás gázprojektjét Szaúd-Arábia
Egyéb - Gáz

Előrehozza óriás gázprojektjét Szaúd-Arábia

A SzaĂşd-ArĂĄbiai KirĂĄlysĂĄg ĂĄllami tulajdonĂş olajvĂĄllalata, a Saudi Aramco a tervezettnĂŠl egy ĂŠvvel korĂĄbban, 2013-ban indĂ­tanĂĄ el Wasit nevĂť ĂłriĂĄsberuhĂĄzĂĄsĂĄt. Az egyre nĂśvekvĂľ belfĂśldi fĂśldgĂĄzszĂźksĂŠgletet kĂśvetnĂŠ a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠvel. A Wasit gĂĄzkitermelĂľ Ăźzem napi kapacitĂĄsa 56,5 milliĂł kĂśbmĂŠter lesz,
ebbĂľl 28 milliĂłt piacra termelnĂŠnek. A Haszbah-mezĂľn fog mĂťkĂśdni, ĂŠs
szĂĄllĂ­tĂłvezetĂŠkek segĂ­tsĂŠgĂŠvel a kĂśzponti ellĂĄtĂłrendszerre fog
csatlakozni. A Hurszanija Ăźzem ĂĄltal kitermelt ĂŠs cseppfolyĂłsĂ­tott
fĂśldgĂĄzt is kĂŠpes lesz fogadni a Wasit.

SzaĂşd-ArĂĄbia a vilĂĄg legnagyobb olajexportĂľre. Az ĂĄllami szĂŠnhidrogĂŠnvĂĄllalata, az Aramco tavaly jelentĂľsen nĂśvelte a nyersolajkitermelĂŠsĂŠt, mĂĄra napi 12 milliĂł hordĂłnyit hoznak fel. Olajipari terveik teljesĂ­tĂŠse utĂĄn most a gĂĄzszektorra koncentrĂĄlnak. Az orszĂĄg belfĂśldi fĂśldgĂĄzfelhasznĂĄlĂĄsa ĂŠvi 5-6 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekszik. Az Aramco a vilĂĄg negyedik legnagyobb gĂĄztartalĂŠka, 8 ezer milliĂĄrd kĂśbmĂŠter felett rendelkezik.

Egy ĂĄprilisi tĂĄjĂŠkozatĂłn az Aramco vezĂŠrigazgatĂłja, Kalid al-Falih elmondta, a Wasit (melynek indulĂĄsĂĄt akkor 2014-re datĂĄlta) kĂŠt mĂĄsik Ăźzemmel, a HurszanijĂĄval ĂŠs a Karannal egyĂźtt segĂ­tene elĂŠrni a gĂĄzkitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠvel kapcsolatos terveket. SzaĂşd-ArĂĄbia 2015-re napi 425 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt szeretne felhozni a mostani 283 milliĂł kĂśbmĂŠtert jelentĂľsen meghaladva. Az Aramco egy gĂĄzcseppfolyĂłsĂ­tĂł-Ăźzem (LNG) beruhĂĄzĂĄsĂĄt is tervezi, a Sajbah al-Falih elmondĂĄsa szerint jĂśvĂľre kapja meg az engedĂŠlyeket, ĂŠs 2014-ben kezdĂľdhet az ĂŠpĂ­tkezĂŠs.