close
Németország: 12 év plusz üzemidő az atomerőműveknek
Atom - Egyéb

Németország: 12 év plusz üzemidő az atomerőműveknek

A német államfő szerdán este aláírta azt a törvényt, amelynek alapján az eredeti üzemidőhöz képest átlagosan 12 évvel tovább termelhetnek áramot az ország atomerőművei. Az ellenzéki pártok (SPD, Zöldek, Baloldal) hevesen tiltakoztak a törvény ellen, amely de facto a Schröder-kormány által az erőműveket üzemeltető konszernekkel 2001-ben kötött megállapodás felrúgását jelenti.

Christian Wulff alĂĄĂ­rĂĄsa nĂŠlkĂźlĂśzhetetlen volt ahhoz, hogy a keresztĂŠny-liberĂĄlis (CDU/CSU-FDP) koalĂ­ciĂł ĂĄltal az alsĂłhĂĄzban megszavazott tĂśrvĂŠny hatĂĄlyba lĂŠphessen.

A fenti egyezmĂŠny ĂŠrtelmĂŠben egy-egy atomerőmĹą ĂĄtlagosan 32 ĂŠvig termelhet ĂĄramot, Ă­gy a legfiatalabbakat is legkĂŠsőbb 2020-ben le kellene kapcsolni az energiahĂĄlĂłzatrĂłl. Ezzel szemben a Merkel-kormĂĄny ĂŠs a konszernek idĂŠn szeptemberben kĂśtĂśtt alkuja az idősebb erőmĹąvek ĂźzemidejĂŠt nyolc, a fiatalabbakĂŠt 14 ĂŠvvel hosszabbĂ­tja meg. (A legrĂŠgibb ĂŠpĂ­tĂŠsĹą ĂŠs reaktorbiztonsĂĄgi szempontbĂłl is erősen aggĂĄlyos erőmĹąveket – pĂŠldĂĄul Biblis A ĂŠs B – mĂĄr az idei ĂŠv vĂŠgĂŠn le kellett volna kapcsolni a hĂĄlĂłzatrĂłl.)

Az ellenzĂŠki pĂĄrtok előbb a parlament felsőhĂĄzĂĄban, a Bundesratban akartĂĄk megtorpedĂłzni a tĂśrvĂŠnyt, ĂĄm annak illetĂŠkes bizottsĂĄga Ăşgy hatĂĄrozott, hogy a tartomĂĄnyok kamarĂĄjĂĄnak nem kell foglalkoznia ezzel a kĂŠrdĂŠssel. Így az ellenzĂŠknek mĂĄr csak egy lehetősĂŠge van az “atomtĂśrvĂŠny” megfĂşrĂĄsĂĄra: az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄgon akarja megtĂĄmadni. Ezt az utat mĂĄr az alsĂłhĂĄzi szavazĂĄskor kilĂĄtĂĄsba helyezte tĂśbb olyan tartomĂĄny, amelyet a szociĂĄldemokratĂĄk kormĂĄnyoznak.

Berlini megfigyelők kĂŠtesĂŠlyesnek tartjĂĄk az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsĂĄt, amely rĂĄadĂĄsul meglehetősen időigĂŠnyesnek Ă­gĂŠrkezik. Az SPD ĂŠs a ZĂśldek szĂĄmĂĄra Ă­gy feltehetően csak az a lehetősĂŠg marad, hogy a 2013-as vĂĄlasztĂĄsok megnyerĂŠse utĂĄn, kormĂĄnyzati pozĂ­ciĂłbĂłl semmisĂ­tsĂŠk meg a Merkel-kormĂĄny ĂĄltal hozott tĂśrvĂŠnyt. A nĂŠmet lakossĂĄg tĂśbbsĂŠge – felmĂŠrĂŠsek tanĂşsĂĄga szerint – ellenzi az atomerőmĹąvek ĂźzemidejĂŠnek meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄt.